Kultura
0

Premijera putopisne reportaže 'Avantura Akonkagva'

Sarajevo-X
Premijera putopisne reportaže 'Avantura Akonkagva' autora Zehrudina Isakovića biće održana u Mediacentru Sarajevo u srijedu, 17. marta s početkom u 19. sati.

Bosanskohercegovačka alpinistička ekspedicija je u martu 2003. godine osvojila 6962 metra visoku Akonkagvu (Aconcagua), koja se nalazi u Argentini na samoj granici sa Čileom. Akonkagva je ujedno najviši vrh južnoameričkih Anda, obje Amerike zajedno, te najviši vrh zapadne zemljine hemisfere uopće. Vrijedno je spomenuti da je od osamostaljenja BiH ovo najviši vrh koji su naši alpinisti uspjeli osvojiti.

Vođa ekspedicije Zehrudin Isaković ujedno je i autor putopisne reportaže Avantura Akonkagva, koja je koncipirana u tri dijela:

Prvi dio bavi se uvodnim napomenama, pripremama, odabirom članova ekspedicije (Dragan Ilić, Haris Kalajdžisalihović, Zehrudin Isaković) i samim dolaskom u Argentinu. Gledatelji FTV-a će u ovom dijelu reportaže imati priliku uživati u slikama Buenos Airesa (Dobar zrak), prošetati historijskim lučkim dijelom grada Boka, te probati specijalitete argentinske kuhinje. Autor kaže da ga Buenos Aires podsjeća na Paris iz ranih sedamdesetih prošloga vijeka: provjerite zašto!

Drugi dio reportaže pokazuje kako se zabavljaju stanovnici Buenos Airesa u svom najomiljenijem izletištu Tigre, koje se nalazi u zamršenim rukavcima ušća rijeke Rio Plate. Uz tango i trbušni ples u arapskom dijelu Buenos Airesa, možete osjetiti bilo noćnog života ovog mističnog južnoameričkog grada, a pred sam kraj otputovat ćemo na tromeđu Argentine, Brazila i Paragvaja, na Iguazue, najveće slapove na svijetu slapova (po količini vode veliki su kao sedam Nijagara!?).

Treći dio se bavi samim usponom na Akonkagvu. U baznom logoru, koji se nalazi na 4300m naši alpinisti proveli su šesnaest dana, čekajući na pogodne uvjete za uspon na vrh. Konačno im je to 23. februara 2003. u pet popodne i uspjelo. Kako? –opisano je u trećem i posljednjem nastavku putopisne reportaže «Avantura Akonkagva», čiji je autor Zehrudin Isaković.

Organizator ekspedicije je Klub sapasavalaca 2000. Sarajevo.