Kultura
165

Premijera prvog bh. dokumentarno-igranog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini"

Klix.ba
Prvi bosanskohercegovački dječiji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegocvini" će biti prikazan 15. juna na svečanoj premijeri u multiplex kinu Cinema City.

Prvi dječiji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini" je rezultat rada trideset polaznika - autora od sedam do 14 godina Malog Magacin Kabarea (MMK) koji su sa edukatorima Zanom Marjanović, Sašom Peševskim, Sanelom Krsmanović i Adisom Vatreš pripremili u drugom semestru rada MMK "Radionica kreativnosti i mašte".

Film čiji scenarij je jedinstven i rezultat je isključivo dječije mašte, premijerno će biti predstavljen sarajevskoj publici 15. juna u multiplex kinu Cinema City, a već sada se može pogledati najavni trailer koji je predstavljen za manje od mjesec dana nakon završetka snimanja igranih scena. Premijeru filma pratit će i članovi Radionice gitare Malog Magacin Kabarea koji će kratkim koncertom predstaviti svoj rad u prethodnom semestru.

Sve vezano uz film "Mit o Bosni i Hercegovini", od scenarija, preko kostima do plakata filma, je isključivo rad mladih autora što ovom filmu daje dodatnu vrijednost i zasigurno će obogatiti bosanskohercegovačku kulturnu scenu.

Projekat Mali Magacin Kabare čine ciklusi radionica Udruženja Magacin Kabare koji uključuju Radionicu gitare i muzike i Radionicu kreativnosti i mašte za djecu uzrasta od 6 do 14 godina. Radionica kreativnosti i mašte podijeljena je na četiri ciklusa od kojih svaki obrađuje drugačiji medij kroz dva semestra – teatar, film/dokumentarni film, mjuzikl/kabare i ciklus slobodnog izbora medija kojim će se polaznik baviti tokom radionice.