Kultura
0

Premijera predstave u tramvaju: Publika se nasmijala do suza

Klix.ba
(Foto: Vanja Čerimagić)
Sinoć je u punom tramvaju na Željezničkoj stanici u Sarajevu održana premijera predstave "Tramvaj" u produkciji Udruženja "Fercera".

Predstavu je režirao Senad Alihodžić, na tekst Adnana Lugonića i koautorice Asje Krsmanović, a prema ideji Irme Alimanović Alihodžić. Odlična glumačka ekipa vjerno je dočarala svakodnevne situacije iz sarajevskog tramvaja koje nas često ostavljaju na tankoj granici između posmatranja i angažmana, između privatne kontemplacije i narušene privatnosti koju vožnja nameće. U predstavi igraju Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić.

“Sinoćnja premijera nas je ohrabrila da ovo što smo radili proteklih mjeseci ima smisla i da komunicira sa publikom. Dok se kod nas vrlo rijetko dešavaju ambijentalne predstave ili ulični performansi, u europskim i svjetskim gradovima, ovakav vid predstava je svakodnevnica. Sarajevo sada ima jednu takvu predstavu", istakao je Senad Alihodžić, glumac koji potpisuje režiju i produkciju ovog teatarskog poduhvata. Pored scena kroz koje se provlači šarolika lepeza likova kao što su švercer, beskućnik, samohrana majka, penzionerka sa sinom u dijaspori, ali i revizor i drugi, putnici gledaoci obišli su krug do Skenderije i kroz naraciju vozača upoznali se sa znamenitostima grada na blago ironičan način.

Ekipa predstave "Tramvaj" provozala je publiku od smijeha do suza i nazad dajući svemu i sarajevski pečat. Učinit će to i večeras, 3., te 4. i 5. jula u 19:30 sati, a karte za ovu teatarsku vožnju već su rasprodane, a prihod će biti usmjeren u humanitarne svrhe.

"Iako su predstave sve rasprodane mi ćemo učiniti sve da predstava i dalje živi, te se nadamo da će nakon ovog bloka igranja, ministarstva i sponzori prepoznati potencijal ove predstave", zaključio je Alihodžić te još jednom naglasio izvrsnu saradnju i zahvalnost uposlenicima KJKP GRAS bez čije podrške predstava ne bi bila moguća.

Produkciju predstave su podržali Američka ambasada i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BBI Centar, Kamerni teatar 55 i TVSA.