Zbog tehničkih razloga
0

Premijera predstave "Tajna džema od malina" pomjerena za 2. mart

FENA
Premijera predstave "Tajna džema od malina“ u režiji Selme Spahić, koja je prethodno zakazana za 28. februar, iz tehničkih razloga bit će pomjerena za 2. mart 2013. godine, s početkom u 20 sati.

Nakon premijere publika će imati priliku predstavu pogledati 3., 4., i 5. marta od 20 sati.

"Tajna džema od malina“ inspirisana je istoimenom zbirkom priča Karima Zaimovića. Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama "Tajna džema od malina“ osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj historiji bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade, i upravo je to razlog za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra.

Mnogi naši savremenici smatraju da je najtragičnija sudbina bosanskohercegovačke književnosti dvadesetog stoljeća upravo sudbina Karima Zaimovića.

Predstavu "Tajna džema od malina" realizira Sarajevski ratni teatar SARTR u koprodukciji sa Fondacijom Karim Zaimović, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i WARM.

U predstavi igraju: Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović, Benjamin Bajramović, scenografiju potpisuje Mirna Ler, kostimografiju, Emina Hodžić Adilović, muziku za ovu predstavu uradio je Damir Imamović, vizuelni identitet/ animacije potpisuje Emina Kujundžić, scenski pokret: Branko Potočan, VJ-ing: Edita Gazibara, dizajn: FABRIKA, a producent predstave je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra, saopćeno je iz SARTR-a.