BNP Zenica
0

Premijera predstave "Spašeni" o besposličarima raznih profila

Sarajevo-x.com
Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 22. marta u 19:30 sati bit će izvedena premijera predstave "Spašeni".

Ovo je predstava o vrijednosti i kvalitetu izbora pred kojima svi stojimo kada za to dođe čas. Likovi ove predstave u početku ne mare za posljedice svojih djela, olako se upuštajući u odnose sa drugima i birajući postupke koji garantuju samo njihovo i stradanje drugih oko njih. Tragično je da mnogi od njih ni poslije toga ne napreduju, ne odustaju od površnosti, bezosjećajnosti i tragičnog egoizma, već nastavljaju da prave izbore koji su destruktivni i po njih i po druge. Oni, u stvari, preživljavaju, jadno se mireći sa budućnošću koja nema mnogo izgleda na uspjeh, ali prežive i opstaju. Neki čak prave planove za budućnost! Ali, ti planovi su providni, bez osnova, jadni – ti izbori su ostaci moralnog ništavila njih samih.

Četiri "savršeno odvratna" mlada "jahača Apokalipse", kriminogena besposličara raznih profila i geneze amoralnosti njihovog zla koje ne primjećuju, naprotiv, to je za njih igra i vic, nisu ni jednog trenutka svjesni, ni u najmanjoj mjeri, ni sebe ni svojih postupaka. Ni kada pričaju grube i surove anegdote koje su izmislili, pune seksualnih aluzija i prostačkog ponašanja, pa u trenu povjerovali u njih kao svoju egzistenciju i imperativ, ni kada, iz čiste dosade ubiju bebu u kolicima. Oni su odraz nasilne, okrutne i surove stvarnosti koju živimo.

Sistem koji ih je takve brutalne i nemilosrdne stvorio nema alibi. Ni za njih ni za sistem nema sažaljenja.