Kultura
5

Premijera predstave "Pa dobro..." u Jevrejskoj zajednici BiH

FENA
Ratko Orozović
"Pa dobro..." naziv je predstave s rediteljskim potpisom Irene i Ratka Orozovića koja će premijerno biti izvedena 24. novembra na maloj sceni Jevrejske zajednice BiH u Sarajevu.

Produkciju ovog komada uradilo je Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo La Benevolencija, dok su duodramu iznijele glumice Alma Merunka i Elma Ahmetović.

Rediteljica Irena Orozović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da ju je tekst "kupio već na trećoj stranici", jer je u njemu vidjela mjuzikl, dramu i emociju. Naglašava da predstava u fokusu ima ženu - majku, suprugu, kćerku, prijateljicu, sestru, stub društva, koja kao takva trpi razne kritike i pohvale.

"Mislim da se prvi put na ovaj način govori o ženi. Želimo poslati poruku da žena u svemu tome ne smije dozvoliti da se u njoj ugasi onaj plamen, bez obzira na sve. Svaka proba je bila novi smijeh i neko novo iskustvo, zbog kojeg izađete drugačiji. To je najveća važnost tog djela", kazala je ona.

Alma Merunka navodi da je u ovom komadu utjelovila lik Une, žene koja je slobodna, živi svoj život bez ustezanja te koja je imala muškaraca u životu, ali ih je znala iskoristiti. Njena sestra Sena udata je žena koju muž vara, te joj ona u tome pokušava pomoći i biti podrška.

"Ovo je teška i istovremeno komična drama. Rijetkost je raditi ženski tekst i biti na sceni bez ijednog muškarca. Nadam se da će predstava privući puno žena, ali je zanimljiva i muškarcima jer će saznati puno o nježnijem spolu", istaknula je.

Za Elmu Ahmetović, koja glumi Senu, u glumačkom smislu je bilo zanimljivo raditi nešto što je potpuno suprotno od njenog života. Ipak, naglašava da bi Sena mogla biti ona i bilo koja druga žena. Ocijenila je da je rad na predstavi bio opušten te da posebno voli raditi komade koji su životni.

Ratko Orozović smatra da će izvedbom ove predstave scena Jevrejske zajednice BiH biti oživljena, dodavši da ona daje šansu glumicama i ostalima da prepoznaju da je tekst ogledalo njihovog života, te da se u njemu mogu prepoznati.

Sala Jevrejske zajednice BiH kapaciteta je oko 120 mjesta.