Kultura
45

Premijera predstave "Kad bi naglas govorili" 2. marta u Kamernom teatru 55

FENA
(Foto: FENA)
Predstava "Kad bi naglas govorili“ mladog bh. autora Adnana Lugonića bit će izvedena 2. marta na sceni Kamernog teatra 55, a prva i druga repriza 3. i 5. marta.

Direktor teatra Emir Hadžihafizbegović ističe da je riječ o tekstu mladog autora, koji režira Lugonićev profesor Srđan Vuletić i da već proba pokazuje 'pozitivnu vibru', ostvarenje prožimajuće energije mlade glumačke postave i njihovih starijih kolega.

To je ostvarenje u čiji kvalitet i budućnost Hadžihafizbegović nimalo ne sumnja.

Ujedno je predstava kojom direktor Kamernog teatra, kako je naveo, ispunjava obećanje da će prva godina njegovog mandata biti otvorena za mlade autore, a govori o 'planetarnom problemu' - sve izraženijem odsustvu komunikacije među ljudima i šalje univerzalnu poruku koliko bi bilo ljepše "kad bi naglas govorili“.

Sretan je, kaže, što je na sceni tekst mladog bosanskohercegovačkog talenta.

Reditelj Vuletić je kazao da u ovoj predstavi radi prvi put s mnogima od mladih a izvrsnih glumaca te shvata da smo "možda dobili novi način, jako zanimljiv stil u scenskom izražavanju i vrlo emotivne scene“.

Autor Adnan Lugonić navodi da je tekst "Kad bi naglas govorili“ njegov diplomski rad, drama u kojoj je nastojao verbalizirati osjećanja, odnosno "male“ svakodnevne probleme "malih ljudi“ na "maloj sceni“.

Maju Izetbegović, mladu glumicu u predstavi, raduje što se u vrijeme "rezanja budžeta“, u teatru održava kvalitet, a njenog kolegu, glumca Borisa Lera, što iz teksta mladog stvaraoca proizilazi da je moguće pronaći sreću, u ljubavi naprimjer, ma koliko u datim okolnostima to izgledalo nemoguće.

Najmlađa članica glumačkog ansambla Dina Mušanović ističe podršku starijih kolega u radu na predstavi, dok Dino Sarija kaže da je sretan što se prva velika predstava u kojoj glumi izvodi na sceni Kamernog teatra.

Dragana Jovićića i Jasnu Ornelu Bery direktor je na pres-konferenciji najavio kao iskusniji dio glumačke postave.

Bery zapaža da se u ovom ostvarenju veoma dobro isprepliću energija mladih i starijih aktera, a Jovičić naglašava da to ipak nije priča o "malim“ likovima i ljudima, već da emituje "velike stvari“ kao što su toplina i emocija među ljudima što su usljed sveopšte tragedije usamljeni fizički i u duši.

U umjetnosti nema podjele na godine, zaključuje mladi akter Igor Skvarica, a drugi, Senad Alihodžić, kao poruku predstave naglašava da kao društvo moramo puno više "naglas govoriti i slušati se“.

U predstavi još igraju Muhamed Hadžović, Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden i Saša Petrović.

U Kamernom teatru uslijedit će predstave i drugih domaćih stvaralaca, ali vrata su otvorena i za goste.

Hadžihafizbegović je najavio i cijeli martovski repertoar Kamernog teatra 55, gostovanja kantautora Ramba Amadeusa za 4. dan mjeseca, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za 7. mart s predstavom „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ autorice Tanje Šljivar, režija Mirjana Karanović, te za 18. mart gostovanje u okviru jedinstvenog Sarajevo Irish Festivala - Panti Bliss "High Heels In Low Places“.

Za 22. mart je najavio gostujuću predstavu "Dok nas smrt ne razdvoji“ po tekstu Mire Furlan, u režiji Mikija Manojlovića, a za 31. mart predstavu iz Novog Pazara "Beton mahala“ čiji je jedan od reditelja Bane Trifunović.