Kultura
0

Premijera predstave "Jazavac pred sudom" u stolariji Narodnog pozorišta

Klix.ba
U srijedu, 26. marta 2014. godine, u prostoru stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo (Terezije 52), s početkom u 20 sati, premijerno će biti izvedena komedija Jazavac pred sudom, bazirana na istoimenom dramskom tekstu Petra Kočića.

Režiju ove komedije potpisuje Zulfikar Filandra, student III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a predstava je realizirana kao ispit iz predmeta Režija, na odsijeku Režija, u klasi prof. Pjera Žalice. Ulaz na predstavu je slobodan.

Jazavac pred sudom je satira o susretu malog čovjeka i sistema. Seljak David Štrbac dolazi pred austrijski sud sa jazavcem u vreći i tuži ga jer mu je isti izjeo čitavu njivu kukuruza.

Predstava Jazavac pred sudom je veoma aktuelna u ovom političkom i društvenom trenutku u našoj zemlji. Ona otvara niz pitanja: Čemu se to mi smijemo danas? Šta nam ne štima u današnjem sistemu? Da li se išta može postići protestima u trenutnoj situaciji? Da li teatar može nešto promijeniti u našem društvu? Može li bilo ko, bilo šta promijeniti? Da je David Štrbac danas živ, šta bi on uradio? Kakvo je stanje našeg teatra?

Ova predstava je okupila ekipu mladih ljudi koji vjeruju da se ipak nešto može promijeniti, a čine je: Zulfikar Filandra (režija), Davor Sabo, Davor Golubović i Sanjin Arnautović (glumci), Benjamin Hasić i Adnan Lugonić (dramaturgija), Adi Kubur (scenografija i grafički dizajn), Emina Hodžić Adilović (kostim), Latifa Imamović (izvršna produkcija).

Predstava Jazavac pred sudom realizirana je u produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a realizaciju ovog teatarskog projekta podržao je YIHR BiH.

Zulfikar Filandra je student III godine studija na odsjeku Režija, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njegova prethodna ispitna predstava Zid, po tekstu Jeana Paula Sartrea je bila postavljena na scenu Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a u novembru, decembru i januaru 2013. godine.