Kamerni teatar 55
0

Premijera predstave "Bog pokolja"

FENA
Predstava "Bog pokolja" koju je prema tekstu francuske spisateljice Yasmine Reza režirao bard bh. glumišta Miralem Zubčević premijerno će biti izvedena sutra na sceni Kamernog teatra 55, kao dio programa Festivala "Sarajevska zima".

Zubčeviću će ovo biti debitantski rediteljski zahvat, a okupio je četveročlanu glumačku ekipu - Tatjanu Šojić, Gordanu Boban, Mirzu Halilovića i Mirsada Tuku.

Scenografiju je uradila Vanja Popović, a kostimografiju Dženita Huseinović.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o trećoj premijeri u Kamernom od kraja decembra prošle godine. On navodi da se u ovom brilijantnom tekstu priča o značajnim stvarima savremenog života koje se mogu dogoditi svakome i svugdje - nedostatku komunikacije, robovanju niskim vrijednostima i maloljetničkoj delikvenciji.

Za reditelja Zubčevića žanr predstave je drama s komičnim elementima, u kojoj su neke situacije dovedene do apsurda. Smatra da je urađen dobar posao i očekuje da će se komad dugo zadržati na repertoaru.

On je govorio i o svom susretu u Parizu s glumcem Mirzom Halilovićem, s kojim je i došao na ideju postavke teksta Yasmine Reze u bh. teatar.

Tekst komada Tatjana Šojić ocjenjuje predivnim, intrigantnim i zanimljivim za rad. Ekipa je imala buran i kvalitetan radni proces, a lik kojeg ona tumači je netolerantna žena, duboko uvjerena isključivo u svoje stavove i pri tom nezadovoljna svim i svakim oko sebe.

Glumac Mirza Halilović, koji je uradio i prevod teksta, podsjeća da je iz Sarajeva u kojem je završio Akademiju otišao prije 14 godina, od kada živi i radi u Francuskoj. Tekst smatra zanimljivim, jer govori o problemu nasilja u društvu, među djecom i u porodici.

Dramu "Bog pokolja" Yasmina Reza napisala je i režirala 2008. godine. U međuvremenu, predstava je postala evropski hit, a već je igrana i u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji.

Premijera će biti održana u 20 sati, a reprizne izvedbe 27. i 28. februara.