Narodno pozorište
0

Premijera "Pobjede" u režiji Selme Spahić

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstava "Pobjeda" Lade Kaštelan, koja je napisana prema Euripidovim "Trojankama" i "Hekubi", premijerno će pod rediteljskom palicom Selme Spahić biti izvedena u subotu 20. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

To će ujedno biti i posljednja premijera Narodnog pozorišta u ovoj godini.

Brojnu glumačku postavu čine Tatjana Šojić, Vedrana Seksan, Amra Kapidžić, Džana Pinjo, Irena Mulamuhić, Amina Begović, Snežana Alič i Mirna Kreso te muški dio ekipe Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Boris Ler i Slaven Vidak.

Scenografiju je uradio Osman Arslanagić, kostime Sanja Džeba, dok muziku potpisuje Can Atilla.

Rediteljica Selma Spahić kazala je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da joj je suštinski u ovom tekstu bio zanimljiv način relativiziranja pitanja pobjede. Ona navodi da osveta na kraju ove predstave ne doprinosi katarzičnom osjećaju oslobođenja.

"Mržnja se prenosi iz generacije u generaciju i faktički nikada ne nestaje. Jako me je zanimalo pitanje mira, jer mislim da se on generalno jako teško uspostavlja te se i postavlja pitanje šta se dešava kada njega nema u našoj svakodnevnici", istaknula je Spahić, komentirajući motive odabira teksta.

Riječ je o tekstu, dodala je, zbog kojeg se zapitala da li će ljudi u daljem toku 21. stoljeća prestati da proizvode smrt.

"Da li je u ljudima krvoproliće toliko ogrezlo da je, paradoksalno, jedini način zaustavljanja zla ubijanje ljudskosti same", istaknula je.

Naglasila je i da je prvih desetak dana rada na predstavi proteklo isključivo u istraživačkom tonu te da je uspjela uspostaviti uspješnu saradnju i komunikaciju s glumcima.

Umjetnički direktor Drame NP Sarajevo i glumac u predstavi Ermin Sijamija akcent je stavio na iznimno težak i iscrpljujući istraživački rad na predstavi koji bi u normalnim uvjetima trajao četiri do pet mjeseci. U ovom je slučaju sve završeno za mjesec i po.

"Ipak, napravili smo sigurno jednu fenomenalnu predstavu u kojoj će svi uživati", kazao je on.

Za direktora Narodnog pozorišta Gradimira Gojera pojava mlade Selme Spahić donosi novu i svježu poetiku na sarajevsku pozornicu. Mišljenja je da je ona jedna od rijetkih mladih reditelja koja je na scenu uvela lidersku poziciju s pokrićem, a u predstavu originalan stilski pristup.

Prva reprizna izvedba bit će održana 22. decembra.