Narodno pozorište Sarajevo
0

Premijera opera jednočinki "Rayok" i "Gianni Schicchi"

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Dvije opere jednočinke "Rayok" Dmitrija Šostakoviča i "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija, za koje režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje gost iz Italije Matteo Mazzoni, novi su projekt Opere Narodnog pozorišta koje će na sceni te kuće premijerno biti izvedene 9. aprila.

Opere će biti izvedene pod dirigentskom palicom Andrije Pavliča, uz nastup Hora, Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo te Sarajevske filharmonije.

Umjetnička direktorica Opere Amila Bakšić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je "Rayok" satirična mala opera koja nije nikada izvođena na ovim prostorima. Ocijenila ju je vrlo aktuelnom za sve sisteme i sva vremena.

"Predstava govori o sastanku političara koji žele da se upletu u sve segmente društva, a uz njih se kreću najniži društveni slojevi, kao što su kriminalci i prostitutke", kazala je Bakšić.

Šestakoviča je nazvala jednim od najznačanijih predstavnika ruske savremene muzike, a uz simfonijsku muziku koja mu je prioritet, pokazao se i kao dobar kompozitor operne muzike.

Centralnim je dijelom večeri nazvala operu "Gianni Schicchi", jednu od najpopularnijih i najizvođenijih opera jednočinki Giacoma Puccinija. U njoj su, kazala je, sve uloge značajne, a najveći ih broj iznose članovi Hora Opere.

Reditelj Mazzoni ustvrdio je da opera "Gianni Schicchi" traje svega sat vremena, ali u sebi ima sve - škrtost, zavisnost, zlo, ljubav, tugu i radost. On navodi da je predstava nota rekonstrukcije historijskog momenta.

"Pokušali smo cijelu ikonogrfiju srednjeg vijeka prenijeti na scenu, ali ujedno imamo i moderna sredstva i elemente, kao što je body painting. Mislim da smo radeći vrlo marljivo dostigli nivo koji sam mogao samo sanjati", istaknuo je on.

Za operu "Rayok" je kazao da je to priča o dijalogu da li je bolja formalistička ili neformalistička umjetnost. Šostakovič ujedno kritikuje i sovjetsko društvo, a Mazzoni je izgradio vlastitu kritiku Evrope.

Kao solisti u operama će nastupiti Leonardo Šarić, Ivan Šarić, Ivica Šarić, Denis Isaković, Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić-Valka, i mnogi drugi članovi Hora Opere.

"Rayok" je praizveden 1989. u Washingtonu D.C., a "Gianni Schicchi" 1918. u New Yorku.