Bugojno
0

Premijera lutkarske predstave "Mali princ"

Sarajevo-x.com
Studio lutkarstva Sarajevo, u koprodukciji sa Altteatrom i Kulturno-sportskim centrom iz Bugojna, najavljuje premijeru lutkarske predstave "Mali princ", koja će biti izvedena na otvaranju 18. Susreta lutkarskih pozorišta BiH u Bugojnu, 21. septembra 2010. godine.

Radu na ovoj predstavi predhodile su kreativne radionice u kojima su učestvovali mladi umjetnici koji su, svako na svoj način, istraživali značenja i simboliku ovog Egzyperijevog djela, te ih prevodili u scenske znakove i na jezik metafora. Kako je Studiju lutkarstva imanentan takav postupak u radu, saradnja sa Altteatrom i Kulturno-sportskim centrom iz Bugojna, doprinijela je da se proces teatarskog i lutkarskog istraživanja i afirmiranje kreativnosti mladih stvaralaca, promovira u novu, ali neophodnu, metodu pristupa i rada.

Autorski tim, predvođen dramaturgom i rediteljem Dubravkom Zrnčić-Kulenović, povjeren je likovnim umjetnicama koje su autori scenografije, lutaka i videoanimacija: Anji Perišić, Naidi Begović, Adisi Vatreš i Irmi Vatrić, zvučna kulisa Jasenku Pašiću, te glumcima Sonji Goronja, Slavenu Vidaku i Jasminki Požek-Božuta.

Predstava "Mali princ" namijenjena je, osim učenicima viših razreda osnovnih škola, i svakome ko još uvijek vjeruje u prijateljstvo, ljubav i u čovječnost. Također, kroz ovu predstavu upućuje se opomena svakome ko nema razvijen osjećaj za očuvanje prirode te civilizacijski otpad prihvata kao svoju duhovnu pustinju, stoji u najavi.