Kultura
0

Premijera lutkarske predstave "Bura" Williama Shakespearea

FENA
Lutkarska predstava za djecu "Bura" Williama Shakespearea, rađena u adaptaciji i režiji Drage Buke, premijerno će biti izvedena 23. maja na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

U predstavi igraju Nermin Tulić, Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Boris Ler, Damir Kustura, Sanin Milavić, Mirza Tanović, Drago Buka, Adnan Goro te Alma Merunka.

Dramaturgiju potpisuje Aida Pilav, za kreaciju lutaka, scenografije i kostima zaslužna je Dženita Huseinović, a izradu lutaka, scenografije i rekvizita Mirjana Čistopoljski.

Direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu naglasio višemjesečni rad na predstavi, još od oktobra prošle godine.

Komentirajući odabir Shakespearea za dječiju lutkarsku predstavu, Tulić je kazao da je "Bura" bila zadnje djelo Shakespearea koje je napisao i svako ga ima pravo čitati na način koji želi.

Tako je ekipa ovog pozorišta "Buru" pročitala kao bajku koju su adaptirali da bi bila gledljiva svim generacijama, posebno najmlađima.

Kao i sve predstave koje trebaju postavljati pitanja, a ne davati odgovore, mišljenja je Tulić, tako je jedno od najvećih pitanja koje "Bura" postavlja – oproštaj. Cilj je da se svako dijete nauči biti čovjek i znati oprostiti.

Za reditelja Dragu Buku bila je zanimljiva ideja tako velikog dramskog pisca predstaviti djeci te adaptirati predstavu njihovim percepcijskim mogućnostima. Oni trebaju shvatiti priču, koja će ujedno biti bajkovita i čarobna.

Ideja je praštanje, dodao je, bez namjere da se komad politizira, ali se o opraštanju na našim prostorima stalno priča. Stoga i najmlađi trebaju naučiti da je praštati veoma teško, ali da treba biti čovjek i to znati učiniti.

Dramaturginja Aida Pilav kazala je da su glumci velikim trudom uspjeli na sceni postići atmosferu čarolije. Predstava je urađena seriozno i nije namijenjena isključivo djeci, već i odraslima.

Glumci su iskazali zadovoljstvo radom na ovom Shakespearovom komadu, a posebno je bio zanimljiv rad s lutkama i njihovo "oživljavanje".

Premijera predstave je u 20.00 sati.