Kultura
0

Premijera "Labudovog jezera" u izvedbi Baleta Narodnog pozorišta

FENA
Najpoznatija baletna predstava na svijetu "Labudovo jezero" kompozitora Pjotra Iljiča Čajkovskog s koreografskim potpisom gosta iz St. Petersburga Vasilija Medvedeva premijerno će biti izvedena 9. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Obnovu koreografije uradila je direktorica Baleta NP Sarajevo Edina Papo, a na sceni će se kao gostujući baletani naći prvakinja Baleta Državnog teatra Ekaterinburg iz Rusije Margarita Rudina, prvak Poljskog nacionalnog baleta Robert Gabdulin, te solist Baleta Državnog teatra Ekaterinburg Andrei Popov.

U izvedbi ovog zahtjevnog komada učestvuje cjelokupan ansambl i solisti Baleta NP Sarajevo, među kojima su i Mia Jahić, Belma Čečo-Bakrač, Jovana Milosavljević, Aleksandra Smiljanić, Nataša Pavlović te Adnan Đindo, kao i polaznici Baletnog studija NP.

Predstavu će pratiti Sarajevska filharmonija pod dirigentskim vodstvom Mikhaila Granovskog iz Rusije.

Da je "Labudovo jezero" veliki projekt i produkcija, te klasični biser baleta istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu Edina Papo, naglasivši da su na ovoj izvedbi radili dva mjeseca i deset dana.

"Labudovo jezero", taj čudesni klasični događaj koji je napisao Čajkovski u vrlo kratkom periodu, zaista je poslastica i za igrače i za muzičare i za publiku, kojoj je potrebna ovakva estetika", kazala je Papo, ocjenjujući da će ovom premijerom Balet NP Sarajevo na dostojan način obilježiti 60. godišnjicu postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer smatra da je pitanje opstanka baleta, posebno baletne klasike u uvjetima u kojima danas djeluje kultura u Sarajevu i BiH, jedno od temeljnih pitanja estetskog opstanka i mogućnosti preživljavanja naroda na ovim prostorima.

"Predstojeća premijera predstavlja nadljudski napor da se klasikom temeljenom na evropskoj muzici progovori o neuralgijama, ljepotama i sveukupnoj ljubavi našeg života", istaknuo je Gojer.

Baletani Margarita Rudina i Robert Gabdulin iskazali su iznimno zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo i radom na ovom komadu, naglašavajući da se "Labudovo jezero" svrstava u vrh baletne umjetnosti.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović potcrtava da je izvedba "Labudovog jezera" za ovu filharmoniju izuzetno značajan projekt i veliki izazov za muzičare, prije svega jer je u pitanju Čajkovski.

Predstava će početi u 19.30 sati.

Prva premijera "Labudovog jezera" odigrana je 1877. godine u Boljšom teatru u koreografiji Juliusa Reisingera.