Angelina Jolie dolazi s porodicom
0

Premijera filma U zemlji krvi i meda u dvorani Zetra 14. februara

Sarajevo-x.com
Angelina i Brad ponovo dolaze u Sarajevo (Foto: AFP)
Angelina i Brad ponovo dolaze u Sarajevo (Foto: AFP)
Dugo očekivana premijera filma U zemlji krvi i meda, rediteljskog i scenarističkog prvijenca Angeline Jolie, u distribuciji Blitz Film i Video bit će održana 14. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Film će bosanskohercegovačkoj publici predstaviti rediteljica Jolie te mnogobrojna ekipa filma predvođena glavnim glumcima Zanom Marjanović i Goranom Kostićem, čiji su dolazak osigurali distributer filma Blitz Film i Video te lokalni suorganizatori premijere Obala Art Centar Sarajevo i Magacin Kabare.

"Premijera filma U zemlji krvi i meda u februaru znači mi više od bilo koje premijere uz koju sam vezana. Moja porodica i ja radujemo se što ćemo doći u Bosnu i podijeliti taj trenutak s izvanrednom glumačkom ekipom filma", izjavila je rediteljica Jolie.

Ovo izuzetno ostvarenje bh. publika imat će priliku pogledati u kinima od 16. februara.

Priča filma odvija se u pozadini rata u BiH 1990. godina, a film je sniman u BiH i Mađarskoj. Scenaristica i ridateljica Jolie uloge je dodijelila lokalnim glumcima iz BiH, Srbije i Hrvatske te aktivno poticala njihove sugestije i uključenost u razvoj filma, budući da su mnogi od njih i sami bili pogođeni ratom.

Film prikazuje nevjerovatnu emocionalnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima, kao i posljedice nedostatka političke volje za intervencijom u društvu u sukobu.

Hollywood Foreign Press Association nominovao je 15. decembra film U zemlji krvi i meda za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.

Film je također dobio nagradu Stanley Kramer koju dodjeljuje Producer’s Guild of America (PGA) filmovima ili producentima čija postignuća doprinose razumijevanju provokativnih društvenih pitanja na pristupačan i oplemenjujući način.