Narodno pozorište
0

Premijera filma "Rezolucija 819"

Sarajevo-x.com
Povodom večerašnje premijere filma "Rezolucija 819“ u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 sinoć je održana press konferencija na kojoj se, između ostalih, prisutnim novinarima obratio i reditelj filma Giacomo Battiato.

"Ja sam duboko potresen na kraju ovog jednogodišnjeg puta na kojem sam pričao priču o masakru u Srebrenici i osjećam veliku odgovornost prema bosanskohercegovačkoj publici kojoj su još friška sjećanja na Srebrenicu '95. godine,“ rekao je reditelj Battiato.

Odgovarajući na pitanja novinara zašto je napravio film o stradanju Srebreničana, Battato je izjavio: "Kada sam dobio ponudu od francuskog producenta počeo sam puno čitati o Srebrenici, a pogledao sam i nekoliko dokumentaraca, nakon čega sam pronašao dva veoma važna razloga da napravim film. Prvi razlog je da prenesem snažne i istinite emocije patnje, stradanja i bola ljudi i da ih podijelim sa što većim brojem gledalaca. Drugi razlog je moja namjera da podstaknem osjećaj krivnje međunarodne zajednice, koja je svojom pasivnošću dozvolila da se to desi u njenom susjedstvu“.

Jednu od glavnih uloga igra i bh. glumica Emina Muftić, koja je izjavila da u ovom filmu i nije bilo glume, jer je bilo dovoljno prisjećanje na proživljeno ratno iskustvo da autentično iznese ulogu.

"Jednostavno sam otvorila srce i pustila da sva ta sjećanja iscure iz mene“, izjavila je Muftić.

Na press konferenciji novinarima su se obratili i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBiH Amor Mašović, načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić, antropolog Ewa Klonowski, direktorica Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa, te predstavnice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Večerašnjoj premijeri filma u Narodnom pozorištu prisustvovat će i ambasadori stranih zemalja u BiH, te mnogobrojni gosti iz zemlje i regiona, najavili su iz Ureda za odnose s javnošću Kantona Sarajevo. Premijera u Narodnom pozorištu predviđena je isključivo za goste s pozivnicama.

Sutradan, 3. decembra u 20 sati film će biti prikazan u sali SARTR-CDA, a dan poslije, 4. decembra održat će se projekcija dokumentarnog filma "Nikad više Srebrenica". Ulaz za ove projekcije koje organizuje centar Andre Malraux je slobodan.