Kultura
128

Premijera filma o životu Oggija Tomića u Londonu

Klix.ba
Oggi kao dječak
Oggi kao dječak
Film sarajevskog producenta i režisera Oggija Tomića "U potrazi za porodicom", koji je ganuo sve koji su prisustvovali projekciji na 19. Sarajevo Film Festivalu, premijerno će biti prikazan 5. novembra na London Leicester Squareu.

Projekcija filma bit će upriličena u okviru Humanitarne noći na kojoj će se prikupljati sredstva za dobrotvornu organizaciju Hope and Homes for Children (HHC), koja se bavi traženjem doma za napuštenu djecu te spajanjem djece s porodicama u Centralnoj i Istočnoj Evropi te Africi. Domaćin večeri bit će višenagrađivana britanska glumica Kristin Scott Thomas, koja je jedna od zaštitnica HHC-a.

Dokumentarni film "U potrazi za porodicom" prikazuje istinitu životnu priču režisera Tomića, koji je kao beba ostavljen u bolnici. Odrastao je u Dječijem domu na Bjelavama u Sarajevu, a zahvaljujući dobrim ljudima i HHC organizaciji u 14. godini odlazi u Veliku Britaniju, gdje počinje graditi svoj život. Diplomirao je na Međunarodnoj akademiji za film na Cambridgeu, a danas je uspješni producent, režiser i porodičan čovjek. Dokumentarni film prikazuje njegovo traganje za majkom.

Oggi Tomić, koji živi u Cambridgeu, višestruko je nagrađivani snimatelj, sineast i fotograf. Diplomirao je na Međunarodnoj filmskoj školi u Walesu. Rođen je 1985. u Sarajevu i tokom opsade je živio u Domu za nezbrinutu djecu na Bjelavama. Dobio je brojne nagrade za svoj rad, uključujući nagrade na Sarajevo Film Festivalu, Sheffield Doc/Festu, Irskom filmskom festivalu Corona, Ffreshu i Grierson Trustu. Specijalizirao je za snimatelja, montažera i producenta dokumentaraca i promotivnih filmova.