Kultura
0

Premijera filma "Koliko visoko je nebo" u Londonu

FENA
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma LIDF 2011, danas će u Londonu biti održana evropska premijera filma Sulejmana Mulaomerovića "Koliko visoko je nebo".

Prema scenariju Meline Kamerić, u režiji Ismeta Lisice, ovaj dokumentarni film o borbi za život građana opkoljenog Goražda producirala je D&H Agency d.o.o., dok su koproducenti BHT 1 i Omanovic Production iz Stockholma.

"Ja sam ratni snimatelj. Iz jednog opkoljenog grada otišao sam u drugi opkoljeni grad da bih snimio priču o stradanju. Dok su svi držali pognute glave, ja sam snimao. Ono što sam snimio može stati samo ispod neba koje je visoko. A ja sam tamo bio", riječi su jednog od najhrabrijih snimatelja TVBiH Sulejmana Mulaomerovića, koji je tri puta ranjen dok je obavljajo svoj posao.

Ekipa filma danas je otputovala u London da bi prisustvovala premijeri i diskusiji koja će biti upriličena poslije projekcije filma.

"Posebna nam je čast i zadovoljstvo što će nam se u diskusiji pridružiti i gošća Helen Patton Plusczyk, unuka generala Pattona, koja je bila konsultant na filmu i samo za tu priliku dolazi iz Njemačke u London", istakao je reditelj filma Ismet Lisica.