Večeras na MESS-u
0

Premijera filma 'Dogodilo se na današnji dan'

FENA
U okviru Festivala MESS 2008, večeras će u kinu Meeting point premijerno biti prikazan film "Dogodilo se na današnji dan", autora Seada Kreševljakovića, Miroslava Živanovića i Zorana Ćatića.

Riječ o dokumentarnom filmu, koji istražuje šta se dogodilo 5. aprila 1992. godine.

Taj dan predstavlja, kako pojašnjavaju autori, jedinstven trenutak trijumfa građanske svijesti koja je prepoznala opasnost povampirenog nacionalizma koji se ubrzano naoružavao. Ipak, nada koju su građani u Skupštini pružili svojoj domovini trajala je kratko i zgažena je tog istog dana.

Jedan od autora ovog filma Zoran Ćatić kazao je danas na pres-konferenciji MESS-a da ih je ogromna šutanja o tome šta se dogodilo 5. i 6. aprila ponukala da naprave ovaj film.

Tada se po prvi put desio narod, koji je pokušao zaustaviti agresiju na BiH, pojašnjava Ćatić.

Film je retrospektiva onoga što se dogodilo tog dana prije skoro sedamnaest godina iz ugla građana i aktivnih sudionika.

Snimatelj u filmu je Mustafa Mustafić, montažu potpisuje Šimek Redžinald, dok je producentica Amra Bakšić Čamo. Film, čije su projekcije u 21.00 i 22.15 sati, nastao je u okviru projekta "BiH - U potrazi za izgubljenim identitetom".

Na pres-konferenciji MESS-a je francuska redateljica, koreografkinja i plesačica Julie Dossavi govorila o impresijama u vezi sa sinoćnjom izvedbom svoje predstave "P. I. Pays" na Festivalu.

Riječ je o performansu, koji je mješavina plesa, te tradicionalne i elektronske muzike.

Dossavi, koja za sebe kaže da pleše sa mnogo osjećaja, ističe kako je ovom predstavom željela sarajevskoj publici prenijeti nadu i dobru volju. Kazala je da je oduševljena reakcijom publike, a posebno dirnuta vidjevši u publici mlade ljude.

Reditelj Damir Zlatan Frey, koji je obilježio ovogodišnji MESS sa dvije predstave "Gospođica Julija i "Tramvaj zvani čežnja", kazao je da je zapravo uradio dva anatomska reza na ovim tekstovima - jedan izvana, a jedan iznutra.

On je pojasnio da je, s obzirom da živimo u vremenu slike, gdje riječ bugi smisao i značenje, potrebno u tekstovima prepoznati "mrtav materijal od živog".

Glumci Nermin Tulić i Belma Lizde Kurt govorili su o izvedbi predstave "Nakaze" u okviru Festivala MESS, kazavši kako i nakon skoro godinu dana ovu predstavu igraju sa punom energijom i da su rekacije publike sjajne.

Ovo je predstava koja postavlja pitanje i vrlo je aktuelna, jer govori o televizijskoj manipulaciji i iskorištvanju mladih ljudi, poput onih u sada veoma popularnim tv reality showima.