Narodno pozorište Sarajevo
0

Premijera baleta "Svilene bombone" Edine Papo

FENA
"Svilene bombone" naziv je baletne predstave namijenjene najmlađoj publici, s autorskim potpisom Edine Papo, koja će premijerno biti izvedena sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uz članove ansambla Baleta NP Sarajevo, u predstavi učestvuju i učenici Baletnog studija NP Sarajevo. Uz Edinu Papo, koreografiju potpisuju i Vasiliy Medvedev te Frederic Achton.

Papo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu istaknula da je ova predstava u jednom činu lirska fantazija izražena kroz muziku i ples.

"Ona nas podsjeća na neko prošlo vrijeme i naše djetinjstvo, na one dane kada je sve bilo svileno i kada su se ljudi radovali. Stoga i želimo ovom predstavom ponuditi ljudima veselje i zabavu u ovo praznično vrijeme", kazala je ona.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u NP Sarajevo, ali i kulturi uopće, Papo je potcrtala uspjeh isključivo domaćih snaga da realiziraju premijernu izvedbu predstave te ujedno promoviraju mlade baletne snage.

Jedna od voditeljica Baletnog studija Mija Jahić ukazala je na činjenicu da sve veći broj djece odustaje od baleta te su tako u njenoj grupi danas ostale svega četiri djevojčice.

Druga voditeljica tog studija Đuka Nikolić istaknula je ponos što će ovom predstavom trud djece biti konačnao nagrađen jer će nastupom dobiti priliku da pokažu sarajevskoj publici sve ono što su naučili.

Izvedba će biti popraćena muzikom Johanna Straussa, Lea Delibesa, F. Herolda te P.L. Hertela.

Premijerna je izvedba zakazana za 19.30 sati.