Mostarski teatar mladih
0

Premijera "2050 - jedan novembarski dan" u petak

FENA
Javna ustanova Mostarski teatar mladih Mostar producira novu predstavu pod nazivom: "2050 - jedan novembarski dan", u režiji Ninoslava Šćepanovića, redatelja iz Subotice.

Premijera predstave održat će se u petak, 10. lipnja, s početkom u 21 sat, na gradskoj sceni "Toni Pehar" (Trg Republike 1 - zgrada gradskog kupatila).

Kazališni komad Lorenz Hippea "2050 – jedan novembarski dan" zasniva se na razgovorima koje je autor vodio s mladim ljudima. Trinaestogodišnja Lia sastaje se s prijateljima, po prvi put je zaljubljena i prepire se sa svojim ocem. Ona vodi nama poznat život jedne tinejdžerke, iako je svijet u kojem živi jasno obilježen zagađenjem okoline. No, nadolazeća oluja, još jedna od posljedica promjene klime, sve će promijeniti.

Lijin grad će opustošiti oluja, ljudi će poginut,i a Lia će biti odvojena od njenih prijatelja i prijateljica. Putem "morfogenetskog" polja, neke vrste telepatije, Liji polazi za rukom da iz budućnosti izvijesti o apokaliptičnim događajima.

Njen izvještaj je jedna vrsta alarma za buđenje koji apelira današnjem društvu da promijeni način razmišljanja.

"2050 – jedan novembarski dan" je premijerno izveden u januaru 2011. godine u Njemačkoj i hvaljen je kako od strane gledatelja, tako i od kritičara, priopćeno je iz MTM-a.