Kultura
0

Predstavom "Posljednja Krapova traka" završava se 50. MESS

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Predstavom "Posljednja Krapova traka" koju je prema tekstu istaknutog irskog dramatičara i romanopisca Samuela Becketta režirao i interpretirao Robert Wilson, u nedjelju će biti završeno ovogodišnje 50. rođendansko izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava, koju produkcijski potpisuje nezavisna kompanija Change Performing Arts, bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 19.30 sati.

Wilson, pored režije i interpretacije za ovaj komad, potpisuje i scenografiju te koncept svjetla. Predstava je bazirana na Beckettovom tekstu, pisca koji u svim svojim djelima daje krajnje pesimističnu viziju svijeta i prikazuje život kao igru viših sila u kojoj je čovjek svedan na fiziološko i duhovno vegetiranje, te besmisleno "trajanje" ispunjeno patnjama i uzaludnim iščekivanjem spasa.

Prije zvaničnog zatvaranja MESS-a, koji ove godine nije kompeticijskog karaktera, subotnji će repertoar donijeti dvije predstave u izvedbi slovenskih i italijanskih umjetnika.

"Pornobboy" naziv je predstave koja će u izvedbi ansambla italijanskog Moto Teatra Babilonia biti odigrana na sceni Stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo u 19.30 sati. Režiju potpisuju Enrico Castellani i Valeria Raimondi.

Komad je fotografski zapis našeg vremena, a srž je stalno medijsko bombardovanje informacijama, te način na koji živimo i posmatramo medije i na koji smo dio svega toga.

Uloge su ostvarili Enrico Castellani, Valeria Raimondi i Ilaria Dalle Donne.

I najmlađa publika će imati priliku u subotu posjetiti pozorište, jer Children MESS u Pozorištu mladih s početkom u 12 i 17 sati donosi lutkarsku predstavu "Bajka o caru Sultanu" u izvedbi ansambla Slovenskog narodnog pozorišta. Prema tekstu Aleksandra Sergejeviča Puškina režirao ju je Aleksander Anurov.

Ova neobična bajka, pisana u stihu, priča je o caru koji odabere kao svoju suprugu i majku svoga sina najiskreniju i najambiciozniju od tri mlade djevojke. No, time se oslobađa veliko zlo koje proizlazi iz zavisti njenih neuspješnih rivala i svekrve Babaruhe.

U predstavi igraju Nataša Matjašec Rošker, Ivica Knez i Viktor Meglič.