Kultura
0

Predstavnici SFF-a održali brojne sastanke u Londonu

FENA
London
London
Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra i direktorica za međunarodne odnose Sarajevo film festivala Emina Ganić boravili su na The Times BFI 50. London film festivalu.

U Londonu, Purivatra i Ganić susreli su se s britanskim rediteljem Mikeom Leighemom, ovogodišnjim dobitnikom specijalne nagrade Srce Sarajeva i već godinama jednim od najjačih lobista za regionalnu kinematografiju i SFF.

Razgovarano je i o daljem građenju veza između naše regije i britanske filmske industrije, te dovođenju još većeg broja mladih i već etabliranih britanskih umjetnika u Sarajevo.

Predstavnici SFF-a imali su priliku susresti se i s najznačajnijim gostima The Times BFI London film festivala, među kojima je bio i glumac Dustin Hoffman.

Uz brojne odgledane filmove i susrete s filmskim autorima u Londonu, ujedno je počelo i selekcioniranje filmova i biranje gostiju za 13. Sarajevo film festival.

Jedan od filmova za koji je pokazan veliki interes je Breaking and Entering reditelja Anthony Minghelle, koji je nakon posjete Sarajevu 2004. godine izmijenio lik u svome scenariju kako bi ispričao priču o bosanskoj emigrantkinji, koju u filmu utjelovljuje Juliette Binoche. Minghella je, osim za prikazivanje njegovog posljednjeg filma na narednom SFF-u, pokazao i veliko interesovanje da za studente filmskih akademija iz regije održi majstorsku radionicu.

Publika je na The Times BFI London film festivalu imala priliku pogledati niz ostvarenja iz naše regije, prikazanih na 12. Sarajevo film festivalu, među kojima su bili i Gospođica, dobitnica nagrade Srca Sarajeva za najbolji film, Grbavica, bh. rediteljice Jasmile Žbanić, dobitnice Zlatnog medvjeda, 12:08 Istočno od Bukurešta Corneliu Porumboiua, koji je otvorio 12. SFF.

Predstavnici Sarajevo film festivala su prilikom susreta s čelnim ljudima The Times 50. BFI London film festivala i Britanskog filmskog instituta razgovarali o još jačem prisustvu filmova iz naše regije na ovom filmskom festivalu, odnosno prisustvu njihovog selektora na SFF-u te jačanju prisustva predstavnika britanske filmske industrije.

Purivatra i Ganić su održali i sastanak s predstavnicima Katrin Cartlidge fondacije tokom kojeg je razgovarano ne samo o planovima Fondacije za narednu godinu već i o međunarodnoj promociji Sarajevo film festivala, posebno na Cannes film festivalu gdje se tradicionalno objavljuje ime kustosa Fondacije. Jedna od tema razgovora bio je razvoj koprodukcijskog marketa CineLink, saopćeno je iz Pres službe SFF-a.