Kultura
0

Predstavnici "Edinburgh International Festivala" u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Sutra, 9. aprila u 11:30 u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu bit će održana press-konferencija na kojoj će Edinburgh International Festival, najvažniji umjetnički festival na svijetu, prvi put u svojoj povjesti izvan Velike Britanije objaviti svoju selekciju.

Povodi za ovaj iznimni događaj učešće su teatarske kompanije East West Centar Sarajevo u zvaničnom programu Edinburgh International Festivala 2008 s predstavom Nigela Williamsa ''Klasni neprijatelj“ u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića, kao i glavna tema ovogodišnjeg festivala: izazovi, pomjeranja i promjene s kojim se suočava Evropa danas.

O međunarodnom značaju i ovogodišnjoj temi festivala govorit će Joanna Baker, generalna direktorica Edinburgh International Festivala. Ona će i predstaviti program Edinburškog festivala za 2008.

Prisutnima će se obratiti visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, Raffi Gregorian, glavni zamjenik Visokog predstavnika u BiH i Matthew Rycroft, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciji će, pored domaćih zvanica, prisustvovati i Susie Burnet, direktorica odjela za relacije sa medijima Edinburgh International Festivala, Michael Moore, direktor Britanskog savjeta u BiH, Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo te glumci, muzičari, saradnici i produkcijski tim East West Centra Sarajevo.