Kultura
5

Predstavnici ambasada u BiH uputili apel za otvaranje Zemaljskog muzeja

FENA
Predstavnici nekoliko ambasada u BiH, uime mreže državnih instituta za kulturu zemalja članica EU (EUNIC) u BiH, uputili su otvoreni apel za hitno pokretanje neophodnih postupaka za što brže ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja BiH.

Ističu da taj muzej predstavlja i čuva kulturnu baštinu ne samo BiH i Balkana, nego i cijele Evrope, a da se njegovo zatvaranje kosi s onim što oni kao mreža zastupaju: kulturnu raznolikost Evrope, što podrazumijeva i bogatstvo jezika koji se u njoj govore, kao i promociju umjetnosti i kulturne baštine.

Također, navode da su, zatvaranjem tako značajne institucije kulture, svi mladi ljudi ove zemlje, svi domaći i međunarodni studenti i istraživači lišeni mogućnosti da uče i produbljuju svoje znanje, a brojni domaći i strani gosti osujećeni u namjeri da otkriju bogatstva kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Britanskog savjeta u BiH.

S tim na umu, pozivaju nadležne institucije da razmotre koje je korake neophodno poduzeti u cilju što skorijeg otvaranja Zemaljskog muzeja BiH.

Apel su uputili predsjednica EUNIC-a u BiH i direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović, potpredsjednik EUNIC-a i zamjenik ambasadora Kraljevine Španije Ignacio Vitórica Hamilton, direktor Francuskog Instituta / Centar André Malraux Donato Giuliani, direktor odjela za francuski jezik, Francuski Institut / Centar André Malraux Sébastien Plot, te prvi sekretar Ambasade SR Njemačke Jens Wagner.

Osim njih, apel potpisuju i direktorica Goethe Instituta u BiH Charlotte Hermelink, konzul i ataše za kulturu Austrije Lucas Bachmayer, voditeljica Odjela za kulturu Ambasade Italije Ilaria Ragnoni, ataše za kulturu Mađarske Anikó Gyenge, Mak Kapetanović iz Odjela za komunikacije, poslove kulture i političku saradnju, Ambasada Kraljevine Holandije, te zamjenik ambasadora Republike Češke Slavomir Goga.