Sarajevska zima
0

Predstavljeni umjetnici iz Danske, Mađarske i Irana

Sarajevo-x.com
Foto: Anel Fejzić
Foto: Anel Fejzić
U historijskom centru u središtu Baščaršije, u Morića Hanu, umjetnici iz Danske, Mađarske i Irana predstavili su svoje programe koje će izvesti prvog dana Sarajesvske zime, koja počinje u ponedjeljak.

Umjetnici iz Mađarske izvešće koncert u čast 200. godišnjice rođenja Franz Liszta i povodom predsjedovanja Republike Mađarske Evropskom unijom.

Na koncertu će se predstaviti: Brigitta Kele (sopran), Marija Molnar (mecosopran), Adorjan Pataki (tenor), Arpad Sandor (bas), Gyoergy Selmeczi (piano).

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu u 20.30 sati.

Umjetnici iz Danske Karen Degett, Helen Lykke-Moller, Henrik Broch-Lips, Felix Pedersen i Steen Rasmussen realizovat će trodnevni program pod nazivom ''Art in Dialogue'' u Bošnjačkom institutu 7, 8. i 9. februara od 10 do 13 sati.

Mohammadi Parviz direktor, arheolog i historičar umjetnosti iz Irana predstavit će svoje učešće na otvaranju festivala Sarajevo ''Sarajevska zima 2011'' kada će na persijskom jeziku pjevati i svirati na tradicionalnim instrumentima Omera Hajjama u 15 sati u Morića Hanu.

Na press koferenciji za štampu umjetnik Edo Numankadić uputio je riječi dobrodošlice gostima i prijateljima iz cijelog svijeta koji su stigli na festival i pozvao je građane Sarajeva da sudjeluju u izvanrednom programu Sarajevske zime 2011.

Direktor festivala Ibrahim Spahić je upalio fenjere u Morića Hanu i najavio otvaranje festivala posvećenog umjetnosti ljubavi, izražavajući riječi dobrodošlice umjetnicima, publici i medijima u ime Direkcije festivala.