Kultura
0

Predstavljeni učesnici današnjeg programa festivala "Sarajevska zima"

FENA
Umjetnici koji će učestvovati u današnjem programu Festivala "Sarajevska zima" predstavili su svoje programe na konferenciji za medije u Sarajevu.

Tako su članovi najznačajnije internacionalne grupacije mladih arhitekata u svijetu "Urban future" iz Velike Britanije predstavili projekt "Concert Hall Sarajevo", koji je pobijedio na međunarodnom konkursu za realizaciju projekta Koncertne dvorane u glavnom gradu BiH. Na konkurs raspisan 1998. godine bilo je prijavljeno više od 400 učesnika iz cijelog svijeta.

Član grupe Denis Balent iz Slovačke je istaknuo kako je njihov projekt već predstavljen na brojnim izložbama i bijenalima u svijetu. On je stava kako bi izgradnja takvog objekta u centru Sarajeva postala generator urbanog i svakog drugog razvoja.

Ujedno se nada da će Grad Sarajevo i relevantne institucije nastaviti pokazivati želju i napor da se tako značajan projekt pretvori u realnost. Potrebno je formirati i posebno tijelo koje će lobirati za izgradnju koncertne dvorane, ali i da se u popularizaciju projekta uključe i značajnije muzičke institucije.

Vrijednost projekta "Concert Hall Sarajevo" je 30 miliona eura.

Predstavnici Turskog državnog teatra iz Ankare govorili su o predstavi s kojom će se večeras na sceni CDA u 20.00 sati predstaviti sarajevskoj publici.

Kako je istaknuto, predstavom i glumačkom igrom u najvećem dijelu dominira govor tijela putem kojeg akteri nastoje izraziti unutrašnje emocije. U ovom komadu "vodi se rat" između ljubavnog para, a iako je u početku njihov razgovor površinski i svakodnevan, on ujedno pokazuje i svu dubinu postojećeg neporazuma.

Predstavljene su i dvije poster-karikature poznatog bh. karikaturiste Đoke Ninkovića, postavljene u festivalskom pres-centru u kafani "Parkuša". Njih 43, koliko dana traje Festival, ispunit će prostor centra do zatvaranja "Sarajevske zime".