Kultura
0

Predstavljeni filmovi ovogodišnjeg projekta Sarajevo grad filma

Piše: A. U.
Povodom početka realizacije ovogodišnjeg projekta Sarajevo grad filma 2013., u kinu Meeting Point predstavljena su tri filma. Zanimljivo je da su sva tri snimale žene.

Do sada je završeno snimanje dva filma: "Jutarnje molitve" Konstantine Kotzamani (Grčka) i Katarine Stanković (Srbija) i "Godišnji na moru“ Cristine Grosan (Rumunija). Sutra počinje snimanje trećeg filma "Moja! Moja! Moja sobica!“ Barbare Vekarić. Svi filmovi snimani su u Sarajevu.

"Zadovoljstvo je za SFF da poželi dobrodošlicu mladim filmadžijama iz regije i učinit ćemo sve da ih promoviramo. Radi se o niskobudžetnom projektu baziranom na strogim pravilima. Nadam se da će u budućnosti biti više i boljih filmova", rekao je na prijemu Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF).

Kao i svake godine, članovi odabranih timova internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje regije. Osim toga, uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, SFF nastoji potaknuti saradnju i stvaranje nove mreže među talentovanim mladim autorima regije, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Na svim filmovima će raditi i učesnici ovogodišnje Producentske radionice: Dragana Jovanović (Srbija), Dora Nedeczky (Mađarska) i Luka Venturin (Hrvatska). Radionica je namijenjena mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope, koji su na jednom od prethodnih izdanja Talent Campusa učestvovali kao producenti. Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2013. premijerno će biti prikazani na 19. SFF-u, a trajat će do 15 minuta.

"Veoma smo ponosni na činjenicu da su ove godine rediteljice obilježile prvi dio produkcije Sarajevo grad filma. Nakon SFF-a, filmovi će nastaviti svoj festivalski život i bit će distribuirani na različite evropske i svjetske festivale. Cilj projekata Talent Campus i Sarajevo grad filma je da otkrivamo talente, pratimo ih u njihovom radu i promoviramo. Želja nam je da imamo te autore u takmičarskom programu festivala i, možda, kao buduće predavače na Talent Campusu. Tako bi krug bio kompletiran, a to su i težnje industrijskog segmenta SFF-a", izjavila je za Klix.ba Asja Makarević, koordinatorica projekta Talent Campusa.