Kultura
0

Predstavljene knjige Nenada Velikovića i Viktora Ivančića

FENA
Nenad Veličković
Nenad Veličković
“Fabrika knjiga” izdavačka kuća koja se bavi društveno angažiranim izdavaštvom objavila je knjige Viktora Ivančića "Zašto ne pišem i drugi eseji" i Nenada Veličkovića, "Dijagnoza - patriotizam".

Ove dvije knjige predstavljene su kroz razgovor s autorima u četvrtak u Ateljeu Figure.

O etičkim pitanjima sa kojima se suočavaju novinari u državama u tranziciji, o tome kako, kad interpretacija izostane, književnost lako bude zloupotrebljena, te o mkemoj interpretaciji u nastavi, sa Viktorom Ivančićem i Nenadom Veličkovićem razgovarao je Dejan Ilić, urednik u “Fabrici knjiga”.

Vikor Ivančić je govorio kako je nastala njegova knjiga eseja i zašto je za tu knjigu zaslužan i rječki Novi list. Kako je objasnio, nakon što je ugašen Feral Tribune, počeo je raditi u Novom listu, a onda je došao novi gazda koji je rekao da mu daje plaća ali da ne piše. Ivančić se našalio da mu je to jedan od boljih angažmana.

Govorio je i o zatvorenosti medijske scene u Hrvatskoj, konstatujući da su mediji u Srbiji i BiH slobodniji, ali i o marketingu i tržištu kao vidovima cenzure.

Veličković se osvrnuo na Ivančićevu knjigu rekavši kako je dobro kad se ne piše a napiše se knjiga, te da je to knjiga koju bi on volio napisati.

Veličković je ovom prilikom govorio o čitankama koje pravi sa svojim saradnicima, od kojih neke dobiju prolaznu ocjenu a neke ne. O čitankama u kojima nema ni 'n' od nacionalizma. O tome kako književnost može učiniti mnogo, ali i kako smo svjedoci da se to ne dešava. O nacionalnom čitanju književnosti, o književnosti koja oblikuje necionalne identitete. Ukratko, o etničkim zloupotrebama književnosti.