Kultura
0

Predstavljena zbirka poezije "Zimska svjetlost" i izvedena predstva "Novi siroti mali hrčki"

FENA
U okviru 9. festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto 2007.", u ponedjeljak uvečer je upriličeno i predstavljanje zbirke poezije Tomislava Tomića pod nazivom "Zimska svjetlost", a Bosansko narodno pozorište Zenica izvelo je novu verziju Sirotih malih hrčaka, koju autor Gordan Mihić potpisuje kao Novi siroti mali hrčki u režiji Gorana Bulajića.

Knjigu su predstavile profesorice Senija Midžić i Dženana Bekrić, a riječ je o drugom izdanju ove zbirke poezije Tomislava Tomića. Izdavač je Kulturni centar Bihać; prvo izdanje ovog djela objavljeno je 1995. godine u tiražu od 1000 primjeraka koji su rasprodani.

Radi se o intimnim, misaonim i ljubavnim pjesmama, koje su čitatelji izuzetno dobro prihvatili, posebno učenici srednjih škola, istaknuto je tokom predstavljanja knjige.

Ovo je jedna od sedam knjiga koje je izdao Kulturni centar u Bihaću ove godine, a do kraja godine planirano je izdavanje još pet knjiga, kazao je direktor Kulturnog centra Alen Zulić naglašavajući da je to izuzetan rezultat u jednoj godini kada je u pitanju izdavaštvo.

U izvedbi glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Muhameda Bahonjića, Harisa Burine, Predraga Jokanovića, Mugdima Avdagića, Snežane Marković, Tarika Markovića i Lane Delić, bihaćka publika uživali je u ovoj komediji.

Dosljednost i gradacija paradoksa od "sirotih malih hrčaka" do problema na državnom nivou, nisu samo smiješna strana ovog komada, već potreba da pokažemo koliko čuda, u inače otuđenom svijetu, može da napravi jedna nedorečena rečenica, kazao je reditelj Goran Bulajić dodajući da se fraza "mali ljudi" ne treba olako koristiti, ako nismo ubijeđeni da postoje i oni veliki.