Kultura
0

Predstavljena zbirka Ibiša Kujevića o kulturi Bošnjaka Sandžaka

FENA
Ibiš Kujević
Ibiš Kujević
Zbirka filmskog materijala kulture i tradicije Bošnjaka iz Sandžaka pod nazivom "Ispod vela zaborava", koja je rezultat 40-godišnjeg istraživanja i sakupljanja autora Ibiša Kujevića, predstavljena je večeras u Sarajevu u organizaciji Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH.

Riječ je o paketu od šest DVD izdanja s dokumentarnim filmovima i jednim muzičkim CD-om s tradicionalnom muzikom, na kojima je osvijetljena kulturna baština sandžačkih Bošnjaka.

Namjera autora bila je od potpunog zaborava sačuvati bogatu baštinu ovog kraja, kao što su narodni običaji i igre, nošnje, ili djevojački i muški običaji, ali i brojne građevine koje su kroz istoriju nestale.

Pored autora, o ovoj su zbirci govorili predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić, te docentice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Tamara Karača-Beljak i Jasmina Talam.

Ibiš Kujević navodi da dokumentarni filmovi osvjetljavaju arhitekturu, muzičko-folklorno blago, etnologiju, običaje, društvene igre i sve ono što čini specifičnim Bošnjake te oblasti i njihovo kulturno naslijeđe. Ocjenjuje da je taj dio baštine Bošnjaka bio nepravedno zapostavljen, rasturan i zaboravljen.

"Materijal je rezultat uglavnom mog istraživanja i sakupljanja. U filmovima će se, na primjer, moći pogledati inserti iz filma snimljenog 1904. godine koji je donesen iz Bečkog arhiva, kao i fotografije s kraja 1880-ih godina, te početka 1900-ih godina. Osvijetljeni su brojni običaji, kao što su šerijatsko vjenčanje, vjerski običaji, teglenje ćilima, klanje kurbana, društvena igra potka i druga baština", ističe autor.

Za Senadina Lavića ova je zbirka dokaz da se u jednom malom gradu kakav je Rožaj može roditi čovjek koji će 40 godina istraživati i raditi u rangu jednog instituta i ponuditi veličanstveno djelo bošnjačke kulture.

"Autor se ovdje pokazao antropologom, antropogeografom, etnografom, etnologom i etnomuzikologom. Ovo djelo pripada svim ljudima koji se bave kulturom na tlu Balkana. Specifično je po tome što je Kujević u njemu pokazao prožimanje kulture Bošnjaka, Osmanlija, Crnogoraca, Srba, Albanaca i drugih naroda, ukazujući na zajedničke korijene koji se nalaze tu negdje, a mi ih danas zaboravljamo", naveo je Lavić.

Izdavač zbirke je Bošnjački savjet u Crnoj Gori, a može se kupiti po cijeni od 50 eura.