Susreti pozorišta BiH
0

Predstavljena sabrana djela Skendera Kulenovića

SRNA
Brčko
Brčko
U okviru manifestacije "Susreti pozorišta BiH" danas su u Brčkom promovisana sabrana djela Skendera Kulenovića u deset tomova, čiji je izdavač "Bosanska riječ" iz Tuzle.

Osvrćući se na književni rad Kulenovića, profesor sa Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli Srđan Vukadinović je rekao da je ovaj književnik bio kompletan dramski radnik i da se često nepravedno zapostavlja ta njegova uloga.

"Skender je režirao, prevodio i bavio se teatarskom politikom, ukratko - bio je kompletan dramski radnik. U dugom nizu godina pozorište je značajno uticalo na njegov život i stvaralaštvo. Iako je bio blizak vladajućem establišmentu svoga vremena, podsjećam da je njegova `Djelidba` 1947. bila prva zabranjena predstava u tadašnjoj državi, jer je rušila uvrežene stereotipe i zabadala bodlje u bolesni dio društvenog tkiva", rekao je Vukadinović.

Direktor "Bosanske riječi" Šimo Ešić istakao je da ova sabrana djela sadrže i neke do sada neobjavljene rukopise velikog pisca.

On je napomenuo da je nesebičnu podršku ovom izdavačkom poduhvatu dala Skenderova supruga Vera Crvenčanin Kulenović koja je ustupila te tekstove "i sama napravila izuzetan predgovor". 

U Brčkom su juče počeli 27. "Susreti pozorišta BiH" koji će trajati do 26. novembra.