Filozofski fakultet u Sarajevu
0

Predstavljena nova knjiga Nenada Veličkovića "Školokrečina"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Školokrečina - nacionalizam u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim čitankama, naziv je nove knjige Nenada Veličkovića, pisca i profesora sarajevskog Filozofskog fakulteta, koja je večeras promovirana u Sarajevu.

Ova nova satirična knjiga, koja se pojavila u izdanju Fabrike knjiga iz Beograda, kroz zamišljene dijaloge učenika i profesora razotkriva zloupotrebu nastave, jezika i književnosti u ideološke svrhe.

"Da se književnost u obrazovanom sistemu koristi kao sredstvo indoktrinacije nije ni teško ni jednostavno dokazati. Lako je, jer je nacionalizam na svojoj zaposjednutoj teritoriji bahat i neosjetljiv za interese i prava drugih, pa nema potrebe za mimikrijom, a komplikovano jer je odgovornost anonimno-kolektivna i prikrivena o podrazumijevanju da alternative nema. U tom prećutnom konsenzusu da je zadatak književnosti uzgoj patriotizma ne očekuju se pitanja o šteti koju trpe objektivnost, logika, istina, pravičnost, uopće univerzalne ljudske vrijednosti", kazao je Veličković.

O knjizi su, u kontekstu općijih rasprava o obrazovanju te o vrijednostima i identitetskim obrascima, govorili i Dejan Ilić, urednik Fabrike knjiga, te prof. Enver Kazaz.

Kazaz je istaknuo da su u današnjim čitankama eklatantni primjeri fašizma, što se vidi, u zavisnosti od regije, po npr. davanju imena protivnicima ili pripadnicima nekih drugih naroda. Tako je smatra on, veoma često, književnost u funkciji jezika mržnje.

"Kroz udžbenike se vrši mentalna okupacija, od univerzitetskih centara moći pa naniže do osnovnih škola i mislim da je naš obrazovni sistem "kovačnica mržnje", kazao je Kazaz te naglasio da je Veličkovićeva knjiga, odnosno navodi iz nje, odličan primjer kako to ustvari sve i izgleda.

Urednik Fabrike knjige Dejan Ilić naglasio je da kompletan region ima problem s obrazovanjem i da nas on ustvari osujećuje u onome što hoćemo da kažemo.

"Vrijednosti sistema u bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim udžbenicima su različite i to je strašan problem", istaknuo je Ilić.