"Knjige i zbivanja"
0

Predstavljena nova knjiga Mustafe Imamovića

FENA
"Knjige i zbivanja" naziv je nove knjige profesora i historičara Mustafe Imamovića koja je predstavljena danas brojnoj publici u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Publikacijom su obuhvaćeni tekstovi koje je autor u vidu prikaza, osvrta, zapisa i komentara na knjige, pojave i događaje objavljivao tokom proteklih četrdeset godina. Čitaoci tako na više od 700 strana mogu očekivati 146 tekstova napisanih između 1965. i 2007. godine.

U knjigu su uvršteni brojni tekstovi štampani u beogradskim i sarajevskim časopisima, revijama i novinama te sve što je u pogledu knjiga drugih autora Imamović objavio.

Tekstovi su složeni hronološkim redom, s različitim temama iz nauke i politike u najširem smislu. Svi su štampani u izvornoj formi, pravopisom i izrazom kojim su svojevremeno objavljivani.

Nekoliko prigodnih osvrta na knjigu iznijeli su prof. dr. Ibrahim Festić te profesori na Filozofskom fakultetu Marina Katnić- Bakaršić i Husnija Kamberović.

Festić je tako Mustafu Imamovića nazvao jedinstvenim i neponovljivim intelektualcem na ovim prostorima, bez kojeg je historiografija BiH nezamisliva. Svojom raznobojnom paletom on zahvata široki prostor u vremenu te je ujedno i umjetnik suptilnog izraza.

Autorov jezik, dodao je, karakterizira rafiniran i izbrušen izraz do kristalne čistote, a u isto vrijeme umiljat i prisan. Festić je i mišljenja da je Imamović ovom knjigom dokazao da nije neutralan, već angažiran intelektualac s kritičkim osvrtima i promišljanjima.

Marina Katnić- Bakaršić naglašava da autor sve knjige drugih autora promatra u širem smislu kulture, a ne samo historiografije. Riječ je o autoru koji je uspio sačuvati prepoznatljivu nit u proteklih 40 godina rada, nazvavši ga najprepoznatljivijim intelektualcem u BiH.

Njen je stav da nova knjiga istovremeno, pored prikaza Imamovićevih tekstova, donosi i presjek razvoja jednog društva i sredine, ali ujedno predstavlja i autorovu intelektualnu duhovnu biografiju. Krasi je logičan i jasan stil pisanja.

Za Husniju Kamberovića nova Imamovićeva knjiga donosi tekstove koji su često prave male studije o nekom problemu, pitanju ili pojavi. U njoj je posebno izražen smisao za sintezu, a vidljivo je i da je tema o nacionalnom identitetu muslimana Bošnjaka bila stalna autorova preokupacija. Tim se fenomenom on bavio ne samo s političkog već i kulturološkog stanovišta.

Izdavač je "Magistrat" Sarajevo.