Dom oružanih snaga BiH
0

Predstavljena monografija "Rogatica"

FENA
Promocija monografije "Rogatica" održana je danas u Domu oružanih snaga BiH.

O monografiji su govorili prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Mirko Pejanović, publicist Hajrudin Somun te urednik i jedan od autora Monografije prof. dr. Jusuf Žiga.

Jusuf Žiga naveo je da je cilj ove monografije prije svega sačuvati prepoznatljive sadržaje života u tom kraju.

On je istakao da je monografija namijenjana prvenstveno raseljenim Rogatičanima, čija djeca odrastaju širom svijeta i koja vjerovatno nikad neće doći u Rogaticu, tako da su im jedina mogućnost da dođu do informnacija o rodnim kraju publikacije poput ove.

Žiga je podsjetio da Rogatica, kad je riječ o bošnjačkom stanovništvu, spada u red naraseljenijih općina, a ujedno je i općina s najmanjim procentom povratka prognanih u urbano područje.

Historičar Tomislav Išek podsjetio je da je 1966. godine objavljena monografija istog naslova i karaktera. Kad bi se uporedile ove dvije monografije, kako navodi, ne bi se našlo puno sličnosti. Za monografiju koja je danas promovirana Išek je rekao da je riječ o historiografiji lokaliteta. On je naglasio da nije riječ o naučnom djelu mada su na monografiji radili magistri i doktori nauka.

Prilozi u monografiji, kako je naveo, utemeljeni su na relevatnim podacima i pouzdanim sjećanjima.

U pisanju monografije sudjelovalao je 14 autora. Između ostalih i Teufik Hodžić, Pejo Čošković, Hakija Muftić, Zilka Kujundžić-Vejzagić, Madžida Bećirbegović,Veselin Kosorić...

Fotografije u monografiji uradili su Alija M. Akšamija, Hakija Muftić,a korišteni su i privatni foto albumi.

Izdavač monografije je TDK Šahinpašić.