Kultura
0

Predstavljena monografija Ismeta Mujezinovića

FENA
Monografija crteža jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika 20. stoljeća Ismeta Mujezinovića predstavljena je večeras u Sarajevu u ateljeu-galeriji njegovog sina Ismara Mujezinovića. Obimnom monografijom obuhvaćeni su radovi nastali između 1920. i 1970. godine, predstavljajući sve segmente autorovog interesa te različite materijale koje je u izražaju koristio.

Predstavljanje ove značajne knjige popraćeno je i izložbom originalnih radova Ismeta Mujezinovića, njih oko 40, rađenih različitim tehnikama.

Sin velikog umjetnika Ismar Mujezinović podcrtao je da više od sedamdeset posto radova u monografiji čine kafanski crteži nastali u Parizu i Sarajevu. Cilj je bio pokazati kako je umjetnik u prijeratna vremena dočaravao atmosferu kafane.

U tom je kontekstu, kazao je, Sarajevo nekada bilo izuzetno živ grad sa 50-ak mjesta koja su nudila živu muziku i posebnu atmosferu.

Knjiga, podijeljena u nekoliko poglavlja, donosi tako niz crteža rađenih olovkom, perom, tušem, tintom, kistom i flomasterom. Predstavljen je i publici manje poznat Mujezinovićev intimni rad, nastao u kasne sate kafanskog života i vođen potrebom razmišljanja na sopstveni likovni način.

Predgovor potpisuje sin Ismar, koji je i izdavač monografije zajedno sa sestrom Ozrenkom Mujezinović-Perić, dok je osvrt na radove njegovog oca napisao Branko Vujanović. Monografija završava umjetnikovom biografijom.

Štampana je u tiražu od 500 primjeraka, a uskoro bi se trebala naći u redovnoj prodaji u knjižarama. Cijena ovog vrijednog izdanja još nije definirana.