Kultura
0

Predstavljena knjiga "Susreti s ljudima" Ljiljane Beljkašić-Hadžidedić

FENA
Knjiga "Susreti s ljudima", s podnaslovom Iz etnografskog terenskog dnevnika, etnologinje Ljiljane Beljkašić-Hadžidedić predstavljena je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Riječ je o štivu u kome je autorica iznijela svoja sjećanja na terenska istraživanja iz vremena 1950.-1988. godine i opisala susrete s ljudima iz različitih ruralnih sredina Bosne.

Promotorica ovog djela Astrida Bugarski, muzejska savjetnica, kazala je da je Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić iz ugla svoje struke na osebujan način oslikala ljudske sudbine, naravi, ponašanja, promišljanja, rasuđivanja i životne filozofije. Djelomično je oslikala i vrijeme druge polovice 20. stoljeća.

„Ova knjiga, koju će mnogi pročitati u jednom dahu, simpatije čitatelja posebno će pobrati nenametljivim humorom, onim 'crnim' ponajčešće“, kazala je Bugarski.

Akademik Muhamed Filipović, porodični prijatelj porodice Hadžidedić, opisao je Ljiljanu Beljkašić-Hadžidedić kao osobu koja je cijeli život istraživala kostime, osobu koja se odlikuje duhom i ima sposobnost da zapazi kuriozitete, što može, preporučio je, vidjeti svako ko pročita ovu knjigu. Istovremeno je naglasio da je Zemaljski muzej u Sarajevu najstarija i najznačajnija naša naučna institucija.

„Mi smo preko Zemaljskog muzeja i ljudi koji su u njemu radili ušli u svijet, a danas imamo apsolutnu ignorizaciju vlasti prema ovoj instituciji“, kazao je Filipović.

Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić rođena je u Sarajevu. Autorica je brojnih stručnih i naučnih radova, muzejskih izložbi i nekoliko knjiga.

Knjigu „Susreti s ljudima“ posvetila je prijateljima i kolegama iz Zemaljskog muzeja BiH koji su poginuli i umrli u toku rata 1992.-1995. Rizi Sijariću, Rukiji Bjelak, Sadeti Mehanović, Krunoslavi Topolovac, Borivoju Čoviću i Vlajku Palavestri.