Kultura
0

Predstavljena knjiga Snježane Mulić "Sanduk po mjeri"

FENA
Izdavačka kuća "Zoro" večeras je upriličila promociju knjige "Sanduk po mjeri", autorice Snježane Mulić.

Riječ je o rukopisu koji je prošle godine otkupljen na konkursu IK Zoro.

O knjizi su govorili Enver Kazaz i Ahmed Burić.

Recezent knjige "Sanduk po mjeri", književnik Veselin Gatalo, između ostalog je zapisao:

Rijetke su i knjige koje ne varaju čitaoce, koje im podastiru život u svoj svojoj surovosti i smrt u svojoj praiskonskoj neumoljivosti, kao što to čini knjiga "Sanduk po mjeri" Snježane Mulić.

Stvarnost ogoljena do kosti, direktnim ili metaforičnim rečenicama svedena na najbitnije, ljudska moralna i fizička sakatost svedena na suštinu kroz razumljiva i jaka objašnjenja, stid koja izbija iz svake pore neljudskosti iščašenog postojanja u nesretnoj zemlji nesretnih ljudi doveden do razumijevana, izvitoperena vjera i nazadna vjerovanja objašnjena kratko i jako, sve to na osamdesetak stranica izvrsnog štiva.

Ova knjiga nam otvara put iz zatvora od vlastite kože, iz pećine u koju se sami zatvaramo misleći da smo jedini na svojoj strani, bez namjere da svoj lični pakao podastremo pred druge i time učinimo svoj vlastiti život lakšim. Ovo je knjiga spoznaje, surovog otvaranja, knjiga suza i osmijeha, knjiga koja upozorava i opominje, knjiga koju je teško ne pročitati – baš kao što je teško ne pogledati prazan rukav invalida ili slike sobe u kojoj su izgorjele bebe.