Sajam knjige
0

Predstavljena knjiga Predraga Fincija

FENA
Knjiga Predraga Fincija "Djelo i nedjelo: umjetnost, etika i politika", koju je izdala zagrebačka "Demetra", predstavljena je u nedjelju na Sajmu knjige u Sarajevu u okviru predstavajanja bh. autora koji žive u inozemstvu.

U pitanju je knjiga u kojoj autor konfrontira ono estetsko s političkim i nastoji pokazati što je funkcija umjetnosti i što je život samog umjetničkog djela danas. Jedna od osnovnih teza ove knjige Djelo i nedjelo je da je "umjetnost… s onu stranu mržnje i destrukcije".

Predstavljač knjige književnik Željko Ivanković između ostaloga je rekao da Finci u svojoj knjizi govori da je djelo određeno svjetonazorom.

Autor se osvrće i na odnose centara moći i umjetnosti, te kako centri moći postaju središte usmjeravanja mišljenja. Finci u svojoj knjizi govori i o razlikama u čitanju, npr. čitanje Kiša, Andrića nekad i sad... I kako se mijenja pristup djelima tih pisaca.

Teme koje Finci razmatra su i moral umjetnika i moral djela, uništavanje umjetnosti, udvorice u umjetnosti, smrt čitatelja, uloga umjetnosti u agresivnom ponašanju. A primjeri koje daje obuhvataju sve vidove umjetnosti.