Generalov bečki dnevnik
409

FOTO+VIDEO / Predstavljena knjiga "Očekujući istinu i pravdu" Jovana Divjaka

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Knjiga "Očekujući istinu i pravdu", penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka predstavljena je večeras u Sarajevu.

O knjizi, koja predstvlja svjedočanstvo o danima koje je general Divjak proveo u Beču, nakon što je uhapšen po potjernici iz Srbije, govorili su urednik izdanja Slavko Šantić, recenzent Vildana Selimbegović i sam autor, a odlomke iz knjige čitala je Suada Kapić.

Istaknuto je kako generalov bečki dnevnik, kako stoji u podnaslovu knjige, predstavlja njegovu intimnu ispovijest o vremenu borbe za istinu i pravdu, kao i riješenosti da istraje na tom putu.

Sudionike nesvakidašnje promocije, koja je okupila veliki broj istaknutih ličnosti, prijatelja i poštovaoca generala Divjaka, među ostalima, pozdravio je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, naglašavajući sve ono što je ovaj izuzetni čovjek učinio u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uz promociju knjige u auli sarajevske Glavne pošte upriličena je i izložba ratnih fotografija o stradanju glavnog grada tokom opsade 1992. - 1995. godine.

General Divjak je uhapšen 3. marta 2011. na Aerodromu u Beču po potjernici iz R Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, a pušten je krajem jula 2011. godine u skladu s odlukom nadležnog austrijskog suda u Korneuburgu.