Kultura
0

Predstavljena knjiga "Obećana zemlja" Asmira Kujovića

FENA
Knjiga odabranih i novih pjesama Asmira Kujovića pod nazivom "Obećana zemlja", koja je prošle godine objavljena u Austriji na njemačkom i bosanskom jeziku kao dio dvojezičnog serijala Edition Zwei, odnedavno se našla i pred bh. publikom

Knjiga je bh. javnosti predstavljena na sinoćnjoj promociji u austrijskoj ambasadi u Sarajevu, saopćeno je iz HVB Central profit banke, sponzora promocije.

Serijal Edition Zwei osnovala je Bank Austria Creditanstalt, majka banka HVB Central profit banke i članica UniCredit grupacije, KulturKontakta i izdavačke kuće Wieser Verlag još 2002. godine. Prve knjige koje su objavljene u ovom serijalu bile su od poljskog, češkog, a zatim i mađarskog autora.

Kujovićeva knjiga je posljednja koja je izašla kao dio ovog serijala. Osnovna ideja osnivanja Edition Zwei je da se omogući piscima iz regije centralne i istočne Evrope da putem "publikacijske platforme" javnost iz njemačkog govornog područja bude upoznata s njihovim radovima.

Radovi se izdaju na dva jezika - njemačkom i maternjem. Prošle godine ova tri partnera (Bank Austria Creditanstalt, KulturKontakt i Wieser Verlag) odlučili su da prošire ideju inicirajući Istočnoevropsku literarnu nagradu te istovremeno naprave sveobuhvatno istraživanje trenutnih literaturnih aktivnosti u regiji.

Asmir Kujović, rođen 1973. u Novom Pazaru, studirao je književnost naroda BiH i romanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Glavni je urednik časopisa "Lica" i urednik biblioteke "Nova osjećajnost" izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice. Objavio je knjige pjesama "Vojni sanovnik" (1997.) i "Zagrobni život" (2000.) te roman "Ko je zgazio gospođu Mjesec" (2002.).

Pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen je u više antologija, pregleda i panorama savremene bh. i bošnjačke književnosti. Za roman "Ko je zgazio gospođu Mjesec" nagrađen je godišnjom nagradom Društva pisaca BiH za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini. Pojedini tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, francuski, turski, flamanski, makedonski i slovenski jezik.