Sarajevo
0

Predstavljena knjiga o Zvorniku “Oprosti mi” Mirzeta Mustafića

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Knjiga o Zvorniku "Oprosti mi“ autora Mirzeta Mustafića predstavljena je danas poslijepodne u Sarajevu.

Sam autor kaže da je ovom knjigom napravio jedan mozaik za jednu čaršiju, za jednu ulicu, da pokuša dočarati dušu ulice i čaršije u jednoj maloj sredini kroz prelamanje svih događaja koji su se odvijali kroz njegovu povijest.

Ova knjiga, čija radnja je smještena u Zvornik, njegovu bližu i dalju okolinu, namijenjena je svim ljubiteljima knjige.

"Preporučujem je svima koji vole lijepu riječ, lijepu knjigu, jer jednostavno ona će i rastužiti, a ujedno i razveseliti“, kazao je Mustafić.

O knjizi je govorila i univerzitetska profesorica Remzija Hadžiefendić-Parić, koja je kazala da je ova knjiga iznimno zanimljivo štivo ne samo za Zvorničane i Zvorničanke nego općenito za Bosnace, za sve nas.

Po njenim riječima, knjiga tematizira prostor Bosne, Bosnu kroz porodicu autora Mustafića, i započinje zapravo kao bajka "jednog lijepog dana...“, a završava se kako se obično ne završavaju bajke, "jer znamo da je Zvornik ispražnjen“.

"Nekada su 60 posto stanovništva činili Bošnjaci. Nažalost, taj grad je ispražnjen, multikulturalni grad je danas jednonacionalan“, kazala je Hadžiefendić-Parić, dodajući da su Bošnjaci iz Zvornika rasuti po cijelom svijetu.

Hadžiefendić-Parić napominje da je knjiga vrlo zanimljivo štivo, može se otvoriti bilo koja stranica i početi čitati, jer je sva u fragmentima.