Kultura
0

Predstavljena knjiga "Noćnik kazališni" Gradimira Gojera

FENA
U sklopu manifestacije "Dani Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2008." večeras je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru predstavljena knjiga "Noćnik, kazališni", Gradimira Gojera.

Knjiga govori o razmišljanju autora o svemu što se na bilo koji način dotiče teatra, a sastoji se od 15 poglavlja s 93 naslova.

Govoreći o knjizi, kritičar i kroničar kulture Vojislav Vujanović kazao je kako je poetski fluid bitna odredba u svim Gojerovim tekstovima te da je on pjesnik prije svega pa tek onda sve ostalo.

"Gojer je čovjek duha kojemu je Bog dao niz stvaralačkih mogućnosti i jaka ličnost u domenu kulture, a knjigom 'Noćnik kazališni' dosegao je do svojih zenitnih stvaralačkih točaka", kazao je uz ostalo Vujanović.

Po riječima književnika Dragana Marijanovića, u knjizi "Noćnik kazališni" autor Gojer jako karakterno i korektno piše o ljudima i njihovim djelima. "On ne vrijeđa nego čak o ljudima koji njega ne podnose osobno piše jako korektno što je jako, u ovoj nesreći od vremena prevažno", kazao je Marijanović.

Obraćajući se nazočnima Gojer se zahvalio svima koji su došli na predstavljanje, kazavši kako je knjiga "Noćnik kazališni" dobila naziv iz razloga što govori o kazalištu te što mu pored svih dnevnih obveza jedino noć ostaje da piše.

Inače, Gojer je rođen u Mostaru. Diplomirao je komparativnu književnost s teatrologijom i kazališnu i radijsku režiju. Objavio je knjige poezije, eseja, kritika, libreta…Prevođen je na poljski, makedonski, engleski, norveški i rumunjski jezik. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Živi i djeluje u Sarajavu.