Kultura
0

Predstavljena knjiga Nadira ef. Dacića

FENA
Knjiga "Spomenici kulture i islamska zajednica Prijepolja", autora Nadira ef. Dacića predstavljena je u ponedjeljak u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

O djelu koje predstavlja hroniku spomenute lokalne zajednice, ali i svojevrsno svedočanstvo očuvanja kulturne baštine šire sandžačke regije govorili su promotori - prof. dr. Sadudin Musabegović, prof. dr. Marko Vešović, prof. dr. Enes Pelidija i autor knjige.

Istaknuto je kako knjiga podijeljena u tri poglavlja donosi sistematičan pregled svih sakralnih, ali i objekata svjetovne namjene izgrađenih u Prijepolju, fokusirajući na period osmanske vladavine od 1465. do 1912. godine.

Nadalje u ovom su djelu navedena imena istaknutih ličnosti i nazivi institucija koje su obilježile socijalni život kraja u kojem su se tokom stoljeća ukrštali različiti utjecaji, ostavljajući tragove o suživotu različitih kultura na tom prostoru.

Knjiga sadrži i historijat djelovanja Islamske zajednice u Prijepolju i šire, te fragmentarne prikaze socijalno-historijskog konteksta i njegovanja tradicionalnog načina života.

Kako su promotori istaknuli, ova bi knjiga trebala biti poticaj za nove istraživačke i naučne poduhvate kojima bi se na svestraniji način elaborirali različiti segmenti kulturne baštine i tradicije Bošnjaka Sandžaka, ali i drugih naroda s kojima oni dijele taj prostor.

Organizatori promocije su Bošnjačko nacionalno vijeće Novi Pazar i Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića.