Kultura
0

Predstavljena knjiga "Izvan politike" doc. dr. Nermine Šačić

FENA
Knjiga "Izvan politike", autorice doc. dr. Nermine Šačić predstavljena je danas u Sarajevu.

O značaju politološke studije u kojoj su elaborirani politička zbilja Bosne i Hercegovine kroz analizu važećeg etnopolitičkog modela govorili su prof. dr. Asad Nuhanović, prof dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Božidar Gajo Sekulić i doc dr. Asim Mujkić.

Istaknuli su da se radi o djelu u kojem su problematizirana pitanja koja opterećuju savremeni politički trenutak naše zemlje, a tiču se "izopćenosti" građanina kao ključnog političkog subjekta iz aktuelnih političkih procesa i procesa odlučivanja uopće.

Kako je rečeno, radi se o djelu čija se autorica s iznimno visokim stepenom građanske hrabrosti i odgovornosti uhvatila ukoštac s gotovo svim pitanjima koja predstavljaju okosnicu dnevnopolitičkog diskursa, osvjetljavajući pritom poziciju građanina koji je postao autsajder, marginaliziran i izoliran izvan političke sfere.

U knjizi su problematizirana i pitanja odsustva javnog mnijenja u BiH, te posebno kritičke javnosti i potreba osnaživanja pojedinca da vlastiti stav pretoči u građanski angažman i time preuzme odgovornost za vlastitu sudbinu.

Kroz prizmu teorijskih modela analizirane su slabosti etnopolitičkog pristupa u razrješavanju aktuelnih pitanja bh. stvarnosti te posebno ukazano na njegovu slabost na planu razrješavanja pitanja ekonomskog i socijalnog razvoja.

Čestitke u povodu štampanja ove knjige uputio je i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirko Pejanović, istaknuvši da će Fakultet i nadalje pružati potporu nastavnom kadru za štampanje knjiga te time doprinijeti jačanju naučnih kapaciteta ove visokoškolske ustanove.