Kultura
0

Predstavljena knjiga "I vrapci na grani" Tarika Haverića

FENA
Promocija knjige "I vrapci na grani" autora Tarika Haverića održana je u utorak u Collegium artisticumu.

O knjizi, koja je pregled Haverićevih izabranih tekstova od 1988.do 2006. godine, govorili su Muharem Bazdulj, Marko Vešović, Esad Bajtal.

Vešović je istakao da je Tarik Haverić autor koji piše esejistiku prvog reda. Njegova knjiga "I vrapci na grani" je inventar odluka, inicijativa, institucionalnog djelovanja, koji su doveli do postojećeg uređenja. Za koje već i vrapci na grani cvrkuću da nije demokratsko...

Kako je rekao, za razliku od onih koji sad "naknadom pameću" govore o nedemokratakom uređenju, Haverić je na vrijeme ukazivao na tu mogućnost.

Haverić, kaže Vešović, svojom knjigom nudi neku vrstu pilule za osvježavanje našeg pamćenja ili protiv političkog beščašća.

"U ovoj knjizi autor pokazuje kako je priča o multikultularnoj, multikonfesionalnoj zemlji bila jedan od načina kopanja BiH kao države", zaključio je Vešović, istaknuvši da za svoje stavove Haverić nudi obilje argumenata.

Esad Bajtal je kazao da je riječ o knjizi autora koji je zgrožen društvom i koji na to ima pravo. Rekao je i da je Haverićeva knjiga - knjiga o sukobu znanja i neznanja, mišljenja i nemišljenja...

"Vrijednost ove knjige je u argumentima, znanju, logičnim odgovorima", kazao je Bajtal.

Izdavač knjige je IK Rabic.