Kultura
0

Predstavljena knjiga 'Hitler - Beneš - Tito: Konflikt, rat, genocid...'

FENA
"Hitler - Beneš - Tito: Konflikt, rat, genocid i izgon u srednjoj i jugoistočnoj Evropi" naziv je djela austrijskog historičara prof. dr. Arnolda Suppana koje je predstavljeno danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Knjiga predstavlja životno djelo prof. Suppana i izazvala je veliku pažnju u Evropi i svijetu. Radi se o obimnom, trotomnom djelu na više od 2.000 stranica, bogato ilustriranom. Djelo je na njemačkom jeziku, a u pripremi je prijevod na engleski.

Današnja promocija u Sarajevu je 23. predstavljanje knjige, od Austrije, Njemačke, Češke Republike, gotovo svih bivših jugoslavenskih zemalja do Sjedinjenih Država.

"Knjiga je izazvala brojne kontroverze, a s jedne strane je pokrenula početak rješavanja tih kontroverzi", ocijenio je jedan od moderatora današnje prezentacije prof. dr. Zijad Šehić s Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Šehić je rekao kako u uvodnom dijelu autor navodi cilj i zadatak: da se uspostavi jedan evropski model razumijevanja i odnosa prema historiji.

"Mislim da će se u tome uspjeti, iako će još vremena proći da dođemo konačno do toga. Možemo napraviti paralelu i s Prvim svjetskim ratom: pitanja dosadašnje literature izazvat će brojne kontroverze i tumačenja, ali ipak vremenom će se i stavovi početi mijenjati i biti puno objektivniji nego što su do sada bili", kazao je Šehić.

Jedno od kontroverznih pitanja o kojima se raspravlja u ovoj knjizi jeste i pitanje ratnih gubitaka Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

"Za razliku od ranije historiografije, čak i novijih rezultata, prof. Suppan je napravio korak dalje. On je došao do rezultata koji su negdje između onih koji su bili u jugoslavenskoj historiografiji u ranijem periodu i ovih novijih istraživanja. Po njegovim rezultatima ljudski gubici u bivšioj Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu iznosili su 1,2 miliona", rekao je prof. Šehić.

Predstavljanju knjige, osim brojnih ličnosti iz akademskog života prisustvovao je i ambasador Austrije u BiH Martin Pammer.