Kultura
0

Predstavljena knjiga Gradimira Gojera "Klecalo pape Franje"

Klix.ba
Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziralo je sinoć promociju knjige "Klecalo pape Franje", autora Gradimira Gojera.

Promocija je održana u Kamernom teatru 55, u galeriji Gabrijel.

O knjizi su govorili mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, Ante Zirdum, književnik, i Željko Grahovac, pjesnik i književni kritičar.

"Gradimir Gojer je prijatelj Napretka i prvi laik koji piše o Papi. Govoreći o Gojerovom stvaralaštvu najprije je spomenuo pobudnicu pape Franje u kojoj Sveti Otac promiče radost. Da nema Gojera kultura bi bila mnogo siromašnija. Radi se o svestranom umjetniku. Ova knjiga otvara moralna pitanja na koja nemamo odgovor: Kako biti Čovjek? Jesmo li spremni kleknuti i priznati? Grada to znalački kroz pjesmu iskazuje. On govori o čovjeku kojemu se divi i pokazuje put do odgovora na pitanja, a to je radost", kazao je prof. Topić.

"Nemoguće je ne zamijetiti da se dolaskom pape Crkva okrenula siromašnima, okrenula se onima od kojih je potekla vjera. Papa je danas kao božanska snaga nade za sve ljude u svijetu, a Gojer je to maestralno prikazao", istaknuo je književnik Zirdum.

Pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac nazvao je ovo djelo "vapajem za sveopćom duhovnom obnovom".

"Papa Franjo zauzeo je u mom srcu prvo mjesto odmah nakon izlaska bijelog dima. Bio je to događaj kada se u srcu javila inspiracija te su nastale mnogobrojne pjesme, koje se tiskaju među koricama“, kazao je Gradimir Gojer.

Među mnogobrojnim gostima nalazio se i Nj.E. apostolski nuncij Luigi Pezzuto, koji se obratio i kazao kako je autor iskazao čast Papi pišući ovu knjigu. Naglasio je i da je ova knjiga već u Rimu i da će raditi na tomu da se svečano predstavi, saopćeno je iz HKD Napredak.