Kultura
0

Predstavljena knjiga doc. dr. Ibrahima Pašića: "Kulin i Prijesda..."

FENA
U jeziku postoji kontinuitet koji je apsolutan, a knjiga doc. dr. Ibrahima Pašića "Kulin i Prijesda: Dva imena ilirskog porijekla u vladarskoj dinastiji srednjovjekovne Bosne" pokazuje svu važnost filoloških studija, jer je jezik arheologija ljudske svijesti, rekao je danas u Sarajevu akademik Muhamed Filipović na predstavljanju ove knjige.

Akademik Filipović je ocijenio da je dr. Pašić prvi u BiH počeo primjenjivati paleolingvističku metodu u rješavanju ključnog pitanja u našoj historiji: Odakle smo? Koja je to noseća supstanca našeg identiteta?

Nezavisno od daljnje sudbine Pašićeve knjige u nauci, on počinje rušiti stereotipe i konstrukte istražujući korijenje riječi, posebno što se u BiH vrši totalna detoponimizacija davanjem imena toponimima riječima uvezenim iz Srbije i Hrvatske, kazao je on.

Historičar osmanskog perioda prof. dr. Ahmed Aličić je ocijenio da je ova studija intrigantna jer nas uvlači u malopoznatu oblast u historiji - porijeklo naroda, a upravo u toj oblasti, s obzirom na mali broj pisanih izvora iz srednjovjekovne Bosne, osmanski izvori daju obilje podataka.

Knjiga omogućava da se zaroni u mračna vremena u historiji ovih prostora, ali sudbinskih za ovu zemlju.

Prof. dr. Aličić je naglasio da je dr. Pašić nedvojbeno dokazao da su imena dvojice srednjovjekovnih bosanskih vladara ilirskog porijekla, čemu je teško naći protuargument.

Zato treba prihvatiti mišljenje o jakim ilirskim korijenima u BiH, ali uz objektivno prhvatanje svih drugih faktora, posebno migracija, kazao je prof. dr. Aličić.