O sudbini političkih zatvorenika
13

Predstavljena knjiga "Čovjek i njegova sjena" Ante Kovačevića

FENA
Knjiga "Čovjek i njegova sjena", autora dr. Ante Kovačevića predstavljena je u utorak u Sarajevu.

O knjizi, koja svjedoči o progonu političkih neistomišljenika, montiranim sudskim procesima i grijesima komunističke ideologije, totalitarnog sistema i prakse u bivšoj Jugoslaviji, govorili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Hasan Čengić (koji je zajedno s autorom knjige bio zatvorenik KPZ-a Zenica), te predsjednik HKDD-a Anto Jelić, kao i sam autor.

Istaknuto je da knjiga otvara veliki broj pitanja vezanih za sudbinu političkih zatvorenika koji su osuđeni zbog toga što su drugačije mislili, ili govorili, odnosno na temelju tkz. "verbalnog delikta".

Jedno od pitanja koje knjiga neizostavno postavlja jeste i pitanje lustracije i to ne radi progona i osvete, nego s ciljem da se ljudima, koji su u onom sistemu radili u KOS-u ili UDBI, cinkareći i bezdušno montirajući procese, onemogući sudjelovanje u javnom životu.

Kako je u uvodnom dijelu promocije naglasio kardinal Vinko Puljić, knjiga govori snagom činjenica, bez gorčine i bez mržnje svjedoči krutu i bolnu stvarnost jednog vremena te navještava svojevrsnu katarzu - proces pomirenja koji počiva na istini.

Prisjećajući se tog vremena i kroz prizmu vlastitog iskustva, kardinal Puljić je kazao da knjiga sadrži poruke i pouke za buduće generacije, istaknuvši kako bi volio da BiH dozri u slobodi i demokratiji - da se živi bez straha, da volimo jedni druge, te da gradimo suživot i povjerenje.

Zanimljivost knjige je i u tome što govori i o iskustvu tajnog agenta UDBE Željka Kekića (sjena) koji je osobno uhodio Antu Kovačevića, a s kojim se on (autor) nakon svega što je proživio susreće i razgovara.

Anto Kovačević rođen je 21. marta 1952. godine. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. oktobra 1981. uhapšen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj.

U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u bivšoj SFRJ.

Amnesty International proglasio je Antu Kovačevića "zatvorenikom savjesti" jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sistema, te jer je osuđen zbog vlastitog mišljenja i govora.

Kazna mu je izrečena na blagdan sv. Ivana, 24. juna 1982. i glasila je - osam i po godina robije te konfiskacija imovine.

Nakon žalbe kazna je smanjena na šest godina, te je Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

Promociji knjige prisustvovao je veliki broj istaknutih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, a upriličena je u organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, HKD-a "Napredak" i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".